De explosieve idealen van RaRa

De actiegroep RaRa liet in de jaren ’80 met brandbommen vier Makro’s in vlammen opgaan. Daarmee bereikten de actievoerders hun doel: na de vierde brand trok het winkelbedrijf Makro zich terug uit Zuid-Afrika. In Andere Tijden de recherche, de Makro en, voor het eerst, een prominent lid van de RaRa zelf over idealen en het gebruik van geweld.

Door

Paul Ruigrok en Carolien Brugsma namens Andere Tijden

 

Het onderzoek naar de RaRa-aanslagen verliep moeizaam, maar uiteindelijk werden er toch arrestaties verricht. Politie en BVD praten in de tweede aflevering openhartig over de obstakels bij die opsporing.

 

Juryrapport

‘RaRa is lange tijd een bijzonder schimmige actiegroep uit de jaren tachtig gebleven. Deze reconstructie werpt nieuw licht op het verleden.’

Rara, de Makro-branden en de opsporing

Het ligt misschien niet voor de hand dat een televisieprogramma over de nabije geschiedenis nieuws maakt, maar reconstructies kunnen nieuw licht op het verleden werpen en zijn daarom ook journalistiek zeer de moeite waard. Zo is RaRa lange tijd een bijzonder schimmige actiegroep uit de jaren tachtig gebleven. Zij koos voor de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika en richtte haar pijlen op de Makro, een groothandelsonderneming met vestigingen in onder andere Nederland en Zuid-Afrika. In 1985 gingen drie vestigingen van de Makro in Nederland in vlammen op en werd een brandstichting in een vierde verijdeld. Rara eiste dat de Makro zich terugtrok uit Zuid-Afrika. Uiteindelijk zwichtte het bedrijf: geweld en dreiging met nog meer geweld bleken te lonen.

In het tweeluik komt voor het eerst een lid van RaRa uitgebreid aan het woord. De man, die in Zuid-Amerika verblijft, praat soms openhartig, soms ontwijkend en vaak bagatelliserend over de gewelddadige acties waarvoor hij destijds als medeplichtige is veroordeeld. De programmamakers staan ook uitvoerig stil bij het politieonderzoek. De rechercheurs, die de betrokkene op het spoor waren, hadden amper een idee hoe gewelddadige activisten – een nieuw fenomeen in Nederland – bestreden moeten worden. Daarnaast laat Andere Tijden ook zien hoe er verdeeldheid was tussen actievoerders, die geweld geoorloofd vonden, en degenen die niet zover wilden gaan.

Het onderwerp spreekt nog steeds tot de verbeelding. Andere Tijden brengt het mooi in beeld op basis van uitvoerige research.