Winnaar ‘Pionier’

De Zeepfabriek

De Amersfoortse zeepproducent Cosmara is failliet. Veel medewerkers van de fabriek, die onder andere lichaamsverzorgingsproducten maakt voor de huismerken van Nederlandse bedrijven, staan al op straat. De docusoap laat zien hoe de medewerkers van de fabriek omgaan met hun laatste werkweken en hun zoektocht naar nieuw werk in deze economische crisistijd.

Door

Hans van der Steeg namens Netwerk (EO)

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Juryrapport

‘Originele en vindingrijke televisie met een hoog informatief en onderhoudend gehalte, die op unieke wijze de economische crisis illustreert.’

Hans van der Steeg

Programmamaker Hans van der Steeg heeft, ondersteund door bureauredacteur David Bonsink, voor EO Netwerk een driedelige serie gemaakt over de ondergang van de Amersfoortse zeepproducent Cosmara. In de vorm van een soapserie wordt het verhaal in beeld gebracht van de financiële crisis die veel Nederlanders in 2009 trof. Onder begeleiding van de nog steeds herkenbare muziek van de dramaserie ‘De Fabriek’ uit de tachtiger jaren, zien we introshots die een echte soapserie waardig zijn. En iedere aflevering eindigt met een heuse cliffhanger.

In beeld komen Hidayet en Ayte, machine operators, Yousra, laborante en Richard, productieleider. Zij worden in de serie gevolgd tijdens de laatste dagen van Cosmara en hun zoektocht naar een nieuwe baan. De zestigjarige Richard zorgt goed voor zijn mensen en met de woorden ‘Dat is echt een topper;  probeert hij waar hij kan sollicitatiegesprekken voor hen te regelen. Het lukt hem om voor de van oorsprong Turkse Hidayet en Yousra een gesprek te regelen bij Remia. Helaas worden ze niet aangenomen en als kijker zie en voel je hoe stressvol het naderende einde van de zeepfabriek voor de laatst overgebleven medewerkers is. Want zonder baan kan Hidayet’s gezin de hypotheek niet opbrengen en kan het schoolgeld voor haar kinderen niet worden betaald. Er zijn ook beelden van het afscheidsdiner van de overgebleven medewerkers, ‘het galgenmaal’ zoals Richard het zelf noemt en waar hij mooie woorden spreekt: ‘Aan alles komt een einde. Maar het heeft niet aan jullie gelegen, want jullie zijn allemaal toppers.’ En dan is het echt de laatste dag van Cosmara. Aan het lief en leed aan de lopende band komt een einde. Gelukkig krijgen Hidayet en Yousra niet lang na de sluiting toch een baan en kan Richard met een gerust hart zijn fabriek leeghalen.

De jury was onder de indruk van de wijze waarop Hans van der Steeg met een originele en vindingrijke aanpak televisie met een hoog informatief en onderhoudend gehalte heeft weten te maken. De ondergang van een zeepfabriek is in beeld gebracht in de vorm van een soort realitysoap en illustreert zo op unieke wijze de economische crisis. De tv-maker was op de goede plek en portretteerde de juiste mensen, mede dankzij de research van bureauredacteur Bonsink. Bedrijfsleider Richard krijgt terecht een dragende rol in deze reportages. Door te kiezen voor het format van een soapserie heeft Van der Steeg op een vernieuwende manier televisie gemaakt binnen de gevestigde orde van actualiteiten. Hiermee wint Hans van der Steeg de F.W. Sijthoff Tegel 2009 voor journalistiek talent.