Winnaar ‘Nieuws’

Voicemail politici gekraakt

Het afluisteren van voicemails van onder andere ministers, burgemeesters, kamerleden, topambtenaren en woordvoerders bij de Nederlandse overheid is kinderlijk eenvoudig.

Door

Sander ’t Sas en Jan Born namens EenVandaag

Juryrapport

‘Het belang is duidelijk: als het om beveiliging en privacy gaat, is het bewustzijn van de overheid in digitale tijden niet hoog.’

Voicemail politici gekraakt

Het duo van EenVandaag toont aan hoe simpel het is de voicemailberichten van ministers en Kamerleden af te luisteren.

De aansluitingen op het mobiele netwerk van Vodafone zijn beveiligd met een standaard-pincode 3333. Maar weinig mensen blijken zich daarvan bewust en hebben de moeite genomen de code aan te passen. Wie beschikt over het mobiele nummer kan zijn slag slaan. De procedure is overigens ook te raadplegen op de website van Vodafone.

De overheid is met ruim honderdduizend abonnementen een van de grootste klanten van het telecombedrijf. In de uitzending horen we onder andere minister Jan Kees de Jager een boodschap inspreken voor collega Uri Rosenthal en premier Mark Rutte voor Alexander Pechtold. Het ging overigens slechts om flarden, omdat de redactie geen persoonlijke of gevoelige informatie van de afgeluisterde voicemails naar buiten wilde brengen, maar slechts wilde aantonen hoe makkelijk het is de berichten af te luisteren.

De uitzending leidde tot commotie in Den Haag, maar minister Donner (Binnenlandse Zaken) meende dat er geen aanwijzingen waren dat de staatsveiligheid in het geding was. EenVandaag bleef de zaak op de website volgen en meldde onder meer dat Uri Rosenthal zijn code had laten veranderen: van 3333 naar 0000.

Hoewel het onderwerp wat breed uitgemeten wordt, is het belang duidelijk. Als het om beveiliging en privacy gaat, is het bewustzijn van de overheid in digitale tijden niet hoog. Je hoeft geen Julius Assange, Brenno de Winter of Rupert Murdoch te zijn om dat aan te tonen: 3333 intoetsen is al genoeg.