Winnaar ‘Storimans tegel’

Mini-docu: Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS

Op weinig plekken was de strijd tegen Islamitische Staat zo heftig en langdurig als in de Syrische grensstad Kobani. Daar heroverden de Koerden langzaam hun straten op de terreurbeweging. Filmmaker Reber Dosky trok erheen en maakte voor ons een uniek portret van een sluipschutter die ten strijde trekt tegen IS in een gehavende stad.

Door

Reber Dosky namens https://decorrespondent.nl/2780/Mini-docu-Een-dag-uit-het-leven-van-een-sluipschutter-tegen-IS/149627940-f3319217

Bekijk deze mini-docu

De Iraaks-Koerdische filmmaker Reber Dosky trok afgelopen februari en maart door Koerdistan. In Syrië verbleef hij in de grensstad Kobani, waar al maanden hevig gevochten wordt door Koerdische strijders tegen de bezetters van Islamitische Staat. Die laatste groepering viel de stad oktober vorig jaar aan, waarna de meeste burgers op de vlucht sloegen.

De stad leek te vallen toen de Koerdische strijders zonder munitie kwamen te zitten en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan weigerde de Koerden militair te helpen. Amerikaanse bommenwerpers voerden minstens acht aanvallen uit. De stad werd vervolgens door de Koerden straat na straat heroverd.

Selfie van filmmaker Reber Dosky in Kobani voor een op IS buitgemaakte tank. Selfie van filmmaker Reber Dosky in Kobani voor een op IS buitgemaakte tank.

Wie Kobani nu ziet, denkt aan Dresden in 1945 of Grozny in 2000. De puinhopen zijn onafzienbaar. In die puinhopen trof Reber de hoofdpersoon van de korte film die hij voor De Correspondent maakte: Haron, sluipschutter van beroep.

Wie Kobani nu ziet, denkt aan Dresden in 1945 of Grozny in 2000. De puinhopen zijn onafzienbaar

Het verhaal van Haron is buitengewoon. Hij is een Koerdische vrijheidsstrijder die naar Kobani toekwam om te helpen de verschrikkingen van IS een halt toe te roepen. Haron spreekt over zijn vakmanschap, zijn dromen en zijn nachtmerries.

Het is vanzelfsprekend een heftige film, gezien de locatie en het onderwerp, maar Reber Dosky is erin geslaagd zijn film menselijk te maken. Haron gaat naar de kapper en de film beantwoordt de vragen die de kapper aan zijn bijzondere klant stelt, vragen waarop Haron zelf in de kapsalon geen antwoord geeft. Zo komen we in het hoofd van Haron en zijn we getuige van zijn hoogstpersoonlijke strijd tegen IS.

Reber Dosky is een Koerdisch-Nederlandse filmmaker. Hij heeft naar eigen zeggen ‘zijn hart verpand aan Kobani’ en is voor deze film bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Zo gebruikte hij een dronecamera om de kapotgeschoten stad van boven te laten zien. Toen hij de film – met gevaar voor eigen leven – gedraaid had, ging Dosky terug naar huis met zijn materiaal. Maar de schijven met het materiaal overleefden de terugtocht niet. En dus ging hij nog eens, om zijn film opnieuw te schieten. Een filmmaker die tweemaal zijn leven in de waagschaal stelde voor een uniek verhaal.

Juryrapport

‘Een schitterend voorbeeld van hoe het camerawerk het verhaal dicteert in plaats van andersom.’

Reber zet een bijzonder sfeervol en filmisch ijzersterk portret neer van een sluipschutter in de verwoeste Syrische stad Kobani.

Een schitterend voorbeeld van hoe het camerawerk het verhaal dicteert in plaats van andersom. Reber zet een bijzonder sfeervol en filmisch ijzersterk portret neer van een sluipschutter in de verwoeste Syrische stad Kobani. Het verhaal  van de eenzame en toegewijde sluipschutter in de verlaten woningblokken is een voorbeeld van wat camerajournalistiek kan zijn. Dosky observeert en oordeelt niet. De lange shots bieden de kijker alle ruimte voor eigen interpretatie: is deze man een laffe moordenaar of een strijderd die zijn volk verdedigt tegen barbaren? De scene bij de kapper kan zo in een speelfilm.