Arabische Lente

Live verslag van de heftige demonstraties in Egypte, die uiteindelijk leiden tot de val van president Mubarak.

Door

Jan Eikelboom en Esmeralda van Boon namens Nieuwsuur

Juryrapport

‘Eikelboom en zijn ploeg laten goed zien hoe de protesten zich bijna ritueel voltrekken, inclusief de ‘gevechtspauzes’ voor gebed.’

Arabische Lente

Jan Eikelboom heeft, voor het grootste deel met tolk/arabiste Esmeralda van Boon, in 2011 het belangrijkste wereldnieuws, de omwentelingen in de Arabische wereld, van nabij gevolgd.

Van februari tot november maakten zij tientallen reportages in Tunesië, Egypte en Libië. In de meeste gevallen werden de items gedraaid op de dag van uitzending en vaak volgde daarop ook nog een kruisgesprek met de redactie over de actuele ontwikkelingen.

Hoewel Eijkelboom er niet altijd was op de beslissende momenten, was hij toch een constante factor in de berichtgeving over de Arabische Lente. Uit de ingezonden selectie van inzendingen blijkt dat hij in staat is onder tijdsdruk en vaak moeilijke, of zelfs gevaarlijke, omstandigheden een evenwichtig, beeldend en helder verhaal te vertellen dat de kijker niet alleen informeert over het laatste nieuws maar ook inzicht biedt in de ontwikkelingen.

Een goed voorbeeld is het verslag van een dag demonstreren en rellen rondom het Tahrirplein. Eikelboom en zijn ploeg laten goed zien hoe de protesten zich bijna ritueel voltrekken, inclusief de ‘gevechtspauzes’ voor gebed.

Een tweede voorbeeld is de reportage waarin twee verhaallijnen mooi parallel lopen: opstandelingen, die zich na een gehaaste training opmaken naar het Libische front te gaan, en degenen die daar gewond van terugkeren.De verslaggever neemt de kijker mee en is daardoor soms ook zelf deel van het verhaal.

Op dat laatste is misschien kritiek mogelijk: het kopen van een wollen das in Cairo tegen traangas doet wat sullig aan, maar het is ook wel aandoenlijk – Eikelboom bewijst dat een goede oorlogsverslaggever geen macho hoeft te zijn.