Winnaar ‘Nieuws’

Crisis bij de corporatie

Hoe kan het dat woningcorporaties steeds in de problemen komen? Een spannende radiodocumentaire, naar aanleiding van een geheime geluidsopname van een personeelsbijeenkomst van de middelgrote corporatie SGBB.

Door

Suzan Borst en Irene Houthuijs namens Argos

Juryrapport

‘De uitzending bevat een confrontatie met de interim-directeur van SGBB die gedurende het interview steeds meer in het nauw komt. Spannende radio.’

Corporatie in crisis: SGBB

Op 14 februari 2009 brengt het radioprogramma Argos, aan de hand van geheime geluidsopnames van een personeelsbijeenkomst, aan het licht dat woningcorporatie SGGB uit Hoofddorp financiële problemen heeft en op zoek is naar een kapitaalkrachtige fusiepartner. SGBB, een relatief kleine corporatie die zich speciaal richt op de doelgroep senioren, zou een deel van haar bezittingen willen verkopen. SGBB heeft op korte termijn 80 miljoen euro nodig, anders zou een faillissement dreigen.

Het nieuws veroorzaakt tumult in de Nederlandse media, want in kort tijd is dit het derde geval van een woningcorporatie in de problemen. Eerder ging het mis bij het Amsterdamse Rochdale en de Rotterdamse corporatie Woonbron. Bestuurders die niet goed risico’s kunnen inschatten, wilden toch eigen ondernemer spelen. Daardoor ging het keer op keer fout.

Tijdens de uitzending blijkt dat er al onderzoek wordt gedaan naar het functioneren van de Raad van Toezicht van SGBB en de verwachting is dat zij net als hun collega-bestuurders bij Rochdale en Woonbron, de eer aan zichzelf zullen houden.

De jury vond deze reportage uitstekend gemaakt. Hoewel de redactie van Argos het geheime bandje en wat vertrouwelijke correspondentie van de SGBB-werknemer in de brievenbus heeft gekregen, is er daarnaast goed onderzoek gedaan naar de problemen rond woningcorporaties, die sociale woningbouw niet meer hun belangrijkste prioriteit lijken te vinden.

De uitzending bevat een confrontatie met de interim-directeur van SGBB die niet de waarheid lijkt te spreken en geschokt reageert op vragen. Zij weet van tevoren niet dat de interviewers alle details van de problemen al weten en ze komt gedurende het interview steeds meer in het nauw. Dat levert spannende radio op. Argos heeft, gezien het politieke debat over de rol van sociale woningcorporaties, met deze reportage een heel relevant onderwerp aangesneden.