De aanslag op Koninginnedag

Apeldoorn, 30 april 2009. Een zwarte Suzuki Swift rijdt dwars door een afzetting en een rij publiek heen op het moment dat de koninklijke familie in een bus voorbijkomt. De auto passeert de bus op zo’n vijftien meter en komt tot stilstand tegen het hek rond monument De Naald. De voorkant van de auto was op dat moment al ernstig beschadigd.

Door

Diverse verslaggevers namens Radio 1

Juryrapport

‘“Oh, daar rijdt een auto dwars door de dranghekken, dit is heel erg…”; een uitroep van een verslaggever, die je als luisteraar bijblijft.’

Aanslag op Koninginnedag

Natuurlijk, iedereen was in grote getale in Apeldoorn aanwezig, dus de verslaggeving ter plaatse was al geregeld. En het is niet moeilijk voor de jury om een hoge score te geven op de criteria timing, maatschappelijke relevantie en de impact, want die is bij dit soort calamiteiten per definitie buitengewoon hoog. Desalniettemin was de jury onder de indruk van de reportages die het Radio 1 Journaal maakte van de dramatische gebeurtenissen tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Waar bij breaking news van vergelijkbare omvang het gevaar bestaat dat de berichtgeving wat paniekerig overkomt en dat er voorbarige conclusies worden getrokken, is het Radio 1 Journaal erin geslaagd om een evenwichtige, rustige uitzending te maken over een van de meest schokkende gebeurtenissen van 2009.

De berichtgeving loopt als een trein, de montage van allerlei nieuwsflitsen door het programma heen is uitstekend en het geheel is heel informatief en volledig. De uitzending bevat de inmiddels beroemde uitroep: “Oh, daar rijdt een auto dwars door de dranghekken, dit is heel erg…”; een uitroep van een verslaggever, die je als luisteraar bijblijft. Ook de ervaringen van verslaggevers over de verslaggeving van de aanslag zelf maken indruk. Hoe reageer je als je ernaast staat en wat doen je collega’s? De verschillende verhalen van ooggetuigen geven soms kippenvel, zoals het verhaal van de mevrouw die de man naast haar ineens door de lucht ziet vliegen en plotseling beseft dat ze aan de dood is ontsnapt. Er is die dag door de redactie van het NOS Radio 1 Journaal uitstekend werk verricht, met veel vakmanschap en snelle nieuwsgaring.