Winnaar ‘Nieuws’

De brief van Klink

Hoewel Ab Klink afgelopen nacht instemde met het hervatten van de formatiebesprekingen tussen CDA, VVD en PVV, blijkt uit een brief die hij eerder deze week aan fractievoorzitter Verhagen en partijvoorzitter Bleker schreef dat hij grote problemen voorziet als er wordt samengewerkt met de partij van Geert Wilders.

Door

Redactie NOS namens NOS

Lees hier de hele brief.

Juryrapport

‘De openbaring van de brief’ van Ab Klink was en sleutelmoment in de formatie van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.’

De brief van Klink

Een sleutelmoment in de formatie van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, was de openbaring van ‘de brief’ van Ab Klink op 1 september door de parlementaire redactie van NOS Nieuws. De man, die met Maxime Verhagen namens het CDA de onderhandelingen voerde, legde in vijf kantjes aan zijn fractiegenoten uit dat hij bij nader inzien principieel niet kon instemmen met samenwerking met de partij van Geert Wilders. Het was in zijn ogen een heilloze weg. Daarop volgde een krachtmeting binnen de partij, die uiteindelijk werd beslist op een bijzonder congres van het CDA: een meerderheid stemde in met het regeerakkoord, een forse minderheid stemde tegen. Ab Klink verdween van het politieke toneel, in de fractie bleven twee ‘loyale dissidenten’ achter. Het was voor de formatie een beslissend moment en wellicht ook voor het CDA.

De primeur van de NOS is het gevolg van het nauwgezet volgen van de ingewikkelde formatie sinds de verkiezingen van 9 juni. Door te investeren in contacten, vertrouwen te winnen en te behouden, kan opzienbarend nieuws een redactie ‘gegund’ worden.  Natuurlijk speelt daarbij ook de betekenis van het medium een rol, maar zulke brieven worden niet zomaar in een postvakje van een redactie gelegd. In de uitzending heeft de redactie het nieuws evenwichtig en compleet gebracht waardoor de kijkers zich ook snel bewust werden van de mogelijke implicaties. De primeur is de kers op de taart van solide journalistiek en is in de ogen van de jury daarom een Tegel waard.