De nacht van de val van het kabinet

Het kabinet-Balkenende IV is gevallen over de kwestie-Uruzgan. De PvdA-bewindslieden zijn uit het kabinet gestapt.

Door

Redactie NOS namens NOS

Deel 1 

Deel 2 

Deel 3 

Deel 4

Juryrapport

‘Bij groter lopend nieuws komt het aan op journalistiek vakmanschap. De jury meent dat deze uitzending daar een uitstekend voorbeeld van is.’

De nacht van de val van het kabinet

In de nacht van 19 op 20 februari viel het vierde kabinet van Jan Peter Balkenende over de eventuele verlenging van de militaire missie in Afghanistan. Na lang beraad zei de premier rond vier uur ’s nachts: ‘Waar vertrouwen ontbreekt, is een poging het over de inhoud eens te worden bij voorbaat tot mislukken gedoemd’. Niet alle luisteraars en kijkers bleven die nacht op om de uitkomst af te wachten. Zij werden die morgen op hun wenken bedien door het Radio 1 Journaal dat ruim baan maakte voor het nieuws. Aan bod kwamen vele politieke hoofdrolspelers en andere betrokkenen,  maar er was ook een goede reconstructie van de aanloop naar de vertrouwensbreuk en er werd geschakeld naar Kamp Holland in Uruzgan, waar militairen met het nodige onbegrip het nieuws hadden ontvangen. De analyses van de politieke redactie over oorzaken en gevolgen waren helder en doeltreffend.

Natuurlijk is de verslaggeving van nieuws de primaire taak van het Radio 1 Journaal. Maar bij groter lopend nieuws komt het er vooral op aan zich te onderscheiden in journalistiek vakmanschap. De jury meent dat deze uitzending daar een uitstekend voorbeeld van is.