De Oorlog

Het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indie; van Westerbork tot Bandung en van Arnhem tot Auschwitz.

Door

Ad van Liempt, Godfried van Run, Matthijs Cats, Gerda Jansen Hendriks en Dirk Jan Roeleven namens NPS

Dit is de eerste van negen afleveringen. Klik hier voor de acht andere episodes.

Juryrapport

‘Juist als je weet hoeveel er al gezegd en geschreven is over dit onderwerp, is het heel bijzonder dat daar echt iets aan is toegevoegd.’

De oorlog

Er zijn de afgelopen jaren heel veel tv-programma’s gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. Desondanks is ‘De Oorlog’  een indrukwekkende en vakkundig gemaakte serie geworden. Juist als je weet hoeveel er al gezegd en geschreven is over dit onderwerp, is het heel bijzonder dat daar echt iets aan is toegevoegd. De makers van deze negendelige NPS-serie zijn er in geslaagd om bijna vijfenzestig jaar na dato op een onderscheidende manier het verhaal van de oorlog voor een breed publiek neer te zetten. Hierbij maken ze gebruik van nieuwe studies en kiezen ze ervoor om vooral ook met dagboekfragmenten te werken, wat een verrassend authentiek beeld geeft op hoe de oorlog zich voltrok. Duizenden Nederlanders hielden dagboeken bij en het zijn vaak heel geschikte bronnen voor de levensomstandigheden van gewone mensen en voor de wijze waarop ze de oorlog beleefden. Zo worden steeds opkomende vragen hoe het er nu feitelijk aan toeging in bezet Nederland, aan de hand van fragmenten uit dagboeken beantwoord.

De kundige manier waarop presentator Rob Trip de kijker meeneemt in het verhaal, maken deze serie mede tot zo’n sterke productie. Trip vertelt het verhaal van de oorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indië vanaf de locaties waar belangrijke gebeurtenissen zich voordeden, van Westerbork tot Bandung en van Arnhem tot Auschwitz. Deze afwisselende locaties maken het geheel toegankelijk en beeldend. Het is lastig om zo’n journalistieke megaproductie te vergelijken met alle andere inzendingen maar dat heeft de jury niet gestoord, omdat met miljoenenbudget ook zwakke producten kunnen worden gemaakt. Daarnaast geldt dat collectief vakmanschap ook gehonoreerd kan worden. De serie ‘De Oorlog’ is met groot vakmanschap gemaakt en verdient daarom ten volle deze nominatie.