De redding van Juliana

Het succesverhaal van het Nederlandse reddingsteam in Haïti neemt ruim twee weken na de aardbeving een dramatische wending wanneer bekend wordt dat Paula, de Haïtiaanse vrouw die door het team levend onder het puin vandaan is gehaald, uiteindelijk toch is overleden in het ziekenhuis. In een aangrijpende reportage ziet u wat er met Paula en haar tweejarige dochtertje Juliana gebeurde na de reddingsactie.

Door

Geertjan Lassche en Siebe Sietsma namens Netwerk (EO)

Juryrapport

‘De gevolgen van de ramp worden persoonlijk en niet louter neerslachtig in beeld gebracht, waardoor de kijker betrokken blijf bij het verhaal.’

De redding van Juliana

Na de aardbeving op Haïti, op 12 januari 2010, volgde een verslaggever van EO’s Netwerk een Nederlands reddingsteam. Dat slaagde er vier dagen na de ramp in twee mensen levend uit de puinhopen te halen: de 33-jarige Paula en haar 2-jarige dochter Juliana. De redactie besloot kort daarop terug te keren naar Haïti om het tweetal op te zoeken. In een tweede, bijzondere aflevering bleken moeder en kind er slechter aan toe te zijn dan gehoopt. Paula haalde het niet tot frustratie van haar artsen. De dochter ging na een operatie langzaam vooruit. In mei bezocht Netwerk de dochter opnieuw Die uitzending leidde uiteindelijk tot de adoptie van Juliana door familie in Canada. Aan het einde van het jaar sloot de redactie (die inmiddels deel uitmaakt van Uitgesproken EO) ‘het jaar van Juliana’ af met een laatste reportage. Zij ging via Haïti naar Canada, met een lid van de reddingsbrigade die moeder en dochter uit het puin heeft gehaald.

De keuze om zo gedurende langere tijd de gevolgen van een ramp in beeld te brengen, pakt goed uit. De kijker blijft betrokken bij het verhaal, omdat het persoonlijk is en niet louter neerslachtig. Verslaggever en cameraman zitten dicht op moeder en dochter, maar blijven ingetogen en op een goede manier betrokken. Er is ook evenwicht bewaard tussen het goede nieuws over Juliana en het slechte nieuws over haar moeder en zoveel anderen in Haïti.