De val van DSB

Voor het eerst vertellen drie oud-medewerkers over hun ervaringen bij de bank van Dirk Scheringa. Hun verhalen bevestigen de negatieve geluiden rondom de bank. Volgens de oud-medewerkers probeert DSB systematisch zoveel en zo hoog mogelijke koopsompolissen te verkopen, zonder rekening te houden met de financiële draagkracht van de klant. Lage rentes en maandlasten verleiden de klant tot het afsluiten van een polis.

Door

Miriam Lavalette en Hein Hansen namens NOVA

Hypotheken bij de DSB zijn soms veel hoger dan de maximaal toegestane 125 procent van de executiewaarde van de woning en steeds meer mensen krijgen te maken met aflossingsproblemen van torenhoge leningen. Het is niet uitgesloten dat de AFM sancties zal heffen tegen de kredietverstrekker, die fouten zou maken bij de voorlichting van klanten.


Drie oud-medewerkers doen hun verhaal.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Een maand later valt het doek voor DSB.

Juryrapport

‘De scherpe journalistiek van NOVA veroorzaakte een doorbraak in het proces van aftakeling van de DSB.’

Diverse berichtgevingen over DSB

In 2009 was de ondergang van de DSB Bank een van de verhalen van het jaar. Tussen april en oktober 2009 weidde NOVA vele uitzendingen aan de praktijken van de bank van Dirk Scheringa. Dankzij scherpe journalistiek kwam NOVA als eerste naar buiten met berichten over gedupeerde DSB-klanten die zich geconfronteerd zagen met torenhoge hypotheeklasten, door de verkoop van allerlei woekerpolissen door DSB-medewerkers.

Zonder de berichtgeving van Radar tekort te willen doen, heeft vooral NOVA de DSB-kwestie op de kaart gezet. Met name de aflevering van 22 juni, waarin oud-medewerkers anoniem aan het woord waren en de omstreden hypotheek- en koopsompolispraktijken onthulden, betekende een doorbraak in het proces van aftakeling van de DSB. In de maanden daarna werden de praktijken van de bank op constante en overtuigende wijze tegen het licht gehouden en zat er keer op keer een hoofdrolspeler in de studio. Zeker financieel directeur Hans van Goor werd een graag geziene gast aan tafel, maar ook Jelle Hendriks en Pieter Lakeman, vertegenwoordigers van de gedupeerden, en uiteindelijke Dirk Scheringa zelf, kwamen naar de NOVA-studio. Deze studio-interviews waren vaak nieuwsmakend.

Het is goed getimed vakwerk dat door zijn degelijke aanpak overtuigend overkwam. Hoewel het niet gebruikelijk is om verschillende uitzendingen met wisselende bijdragen als één inzending in te sturen, maakt de jury daar geen punt van gelet op de inhoudelijke samenhang tussen deze uitzendingen. Collectieve journalistieke prestaties rond één onderwerp dienen ook bekroond te kunnen worden.