Defensie verzwijgt moordpartij Afghanistan

Een groep van 11 gevangenen wordt op 7 augustus 2002 standrechtelijk geëxecuteerd in het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied in Afghanistan. Nederlandse militairen, die in de buurt zijn en vlak na het schieten op de plaats van de executie komen, maken foto’s van de slachtoffers en rapporteren dezelfde dag nog naar Den Haag dat het gaat om een executie. De Tweede Kamer wordt niet geïnformeerd. Rapportages worden tot staatsgeheim verklaard. Foto’s verdwijnen spoorloos uit de archieven. Waarom?

Door

Huub Jaspers namens Argos

Juryrapport

‘Het verslag is spannend, omdat het de luisteraar deelgenoot maakt van alle stappen in de zoektocht naar het verhaal achter de vermoorde Afghanen.’

Defensie verzwijgt moordpartij in Afghanistan

Dit is het radioverslag van een maandenlange speurtocht van Argos en het Duitse tv-programma Monitor naar de toedracht van een bloedige schietpartij op 7 augustus 2002 in Afghanistan. Een executie waarbij elf mensen, ontsnapte Afghaanse gevangenen, werden gedood. Over dit incident, dat gebeurde in een gebied dat onder Nederlandse verantwoordelijkheid viel, wilden de Koninklijke marechaussee en het Openbaar Ministerie geen documenten vrijgeven en de Tweede Kamer is er niet over geïnformeerd. De documenten over deze executie heeft Argos gekregen na een vijftien maanden durende procedure op basis de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De jury vond dit gedegen onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank. De redacteuren hebben veel details boven tafel gekregen en hun grondige graafwerk heeft zelfs een onderzoek van het Ministerie van Defensie tot gevolg. Het verslag is spannend gemaakt omdat het de luisteraar deelgenoot maakt van alle stappen in de zoektocht naar het verhaal achter de vermoorde Afghanen. Vooral de details over de digitale foto’s geven je kippenvel. Aan het eind van de reportage moetje als luisteraar haast wel concluderen dat het Nederlandse Korps Commandotroepen aanwezig was bij de executie. Een solide documentaire in de Argos-traditie.