Door de ogen van Kadir

Fotograaf Kadir van Lohuizen keerde terug naar Haïti om te zien wat er sinds de aardbeving is veranderd. Hij gaat op zoek naar het beeld dat net iets langer op het netvlies blijft hangen; dat de wereld misschien een heel klein beetje doet nadenken. Een documentaire over roeping, onmacht en eeuwig onderweg zijn.

Door

Laura Stek namens OVT

 

Het Spoor Terug: De Valeriuskliniek

Een portret van een van de bekendste psychiatrische klinieken van Nederland. Op 3 november is het precies 100 jaar geleden dat de laatste steen werd gelegd aan het immense complex in Amsterdam Zuid. Psychiaters, patiënten en verpleegkundigen vertellen over de veranderende relatie tussen arts en patiënt en de poging het gereformeerde geloof te integreren met de psychiatrie.

Door

Laura Stek namens OVT

Juryrapport

‘Een portret van een land in nood en een bijzondere fotojournalist, die overal op de wereld mensen in beeld brengt om hun verhaal naar buiten te brengen.’

Laura Stek

Laura Stek is een veelzijdig radiotalent. Zij draagt bij aan diverse programma’s zoals het geschiedenisprogramma OVT en De Avonden, het cultuurprogramma van Radio 6.

Eerder verzorgde zij zelfstandig uitzendingen vanaf het schip De Beagle voor de VPRO en Radio 1 Journaal. Zij is verslaggeefster, presentatrice en samensteller, waarbij zij niet alleen de techniek goed beheerst maar ook voortdurend op zoek is naar manieren om in vorm en invalshoek een onderwerp net iets verrassender te brengen. Zo volgde zij in 2010 fotograaf Kadi van Lohuizen in Haïti waar hij de nasleep van de aardbeving in beeld brengt. Het is zowel een portret van een land in nood als van een bijzondere fotojournalist, die overal op de wereld mensen in nood in beeld brengt om hun verhaal naar buiten te brengen.

Laura Stek maakte ook een mooi portret voor OVT van de beroemde, en beruchte, honderd jaar oude, Valeriuskliniek voor psychiatrische patiënten. De geschiedenis van de psychiatrie komt goed aan bod in gesprekken met patiënten, artsen en verplegend personeel.

Wie de toekomst van radio ter harte gaat, kan blij zijn dat talenten als Laura Stek hun bijdragen leveren aan de verdere verbetering en zo mogelijk vernieuwing van dit medium.