Inburgeren, hoezo?

Mensen die weigeren de verplichte inburgeringscursus te volgen worden mogelijk gekort op hun uitkering. Dat liet minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag weten na afloop van de ministerraad.De sanctie maakt deel uit van een extra pakket aan maatregelen waarmee het kabinet het aantal mensen dat een inburgeringsdiploma haalt, wil opkrikken.

Door

Wieger Hemmer namens De Andere Wereld

 

Op pelgrimage naar het (on)heilig land

Een paar dagen voordat er heftige bombardementen begonnen, de week van kerst, ging verslaggever Wieger Hemmer met IKV/Pax Christi mee op pelgrimage naar de bezette Palestijnse gebieden.

Door

Wieger Hemmer namens De Andere Wereld

Deel 1
Deel 2

Juryrapport

‘In de reportage wordt aangetoond dat een kabinetsbesluit over inburgering één ding is, maar dat de praktijk vaak veel weerbarstiger is.’

Wieger Hemmer

In drie programma’s voor de IKON-radio schetst radiomaker Wieger Hemmer (25) op een geheel eigen wijze de problematiek van de inburgeringscursussen in Nederland en neemt hij de luisteraar mee naar de West Bank. Deze twee verschillende thema’s vormen samen de inzending voor De Tegel 2009.

In de reportage ‘Inburgeren, hoezo?’ wordt aangetoond dat een kabinetsbesluit over inburgering één ding is, maar dat de praktijk vaak veel weerbarstiger is. In de reportage wordt het probleem op een lichtvoetige wijze gepresenteerd, wat de kwaliteit van de journalistieke aanpak eerder versterkt dan verzwakt.

De twee reportages ‘Op pelgrimage naar het (on)heilig land’ geven een geëngageerde kijk op de complexiteit van het conflict dat al decennia speelt. Daarbij wordt stelling genomen tegen de Israëlische bezetting zonder de rol van de Palestijnen uit het oog te verliezen. Het verslag geeft de luisteraar volop gelegenheid zich te identificeren met de situatie ter plekke en het vaak uitzichtloze perspectief van gewone burgers. Op die manier brengt het de Israëlisch-Palestijnse thematiek terug tot menselijke proporties, zonder daarbij de nuances geweld aan te doen.

De jury vond dat Wieger Hemmer voortreffelijke reportages heeft gemaakt. Die over de inburgeringscursussen zijn geestig van toon en bevatten alerte reacties. Voor de afleveringen over de West Bank ging Hemmer mee met een solidariteitsreis van IKV-Pax Christi en hoewel dat natuurlijk wel een geëngageerd geluid oplevert, is het legitiem om het Israëlisch-Palestijnse conflict ook vanuit dat perspectief te belichten. De reportages zitten bovendien radiofonisch en qua sfeertekening uitstekend in elkaar; de verslaggeving wordt afgewisseld met goede, contrastrijke interviews. Het zijn alle drie bijdragen die boeien van begin tot einde.