Kijken in de ziel

De psychiaters praten zeer openhartig over hun vak, over de maatschappij en over zichzelf. Hoe effectief is therapie, waarom zijn er tegenwoordig zoveel mensen depressief en hoe geestelijk gezond zijn de psychiaters zelf?

Door

Coen Verbraak namens RVU

Dit is de eerste van zes afleveringen. Klik hier voor de vijf andere episodes.

Juryrapport

‘De serie biedt een verrassende blik in de wereld van de psychiatrie. Het is even begrijpelijke als fascinerende televisie.’

Kijken in de ziel

‘Kijken in de ziel’ is een boeiende tv-serie, van het begin tot het eind. Coen Verbraak, die vooral bekend is van zijn portretten en interviews in Vrij Nederland en Volkskrant magazine, heeft in zes afleveringen taaie materie toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. En dat is knap voor een serie programma’s waarin alleen wordt gepraat. Door zijn manier van interviewen heeft hij even begrijpelijke als fascinerende televisie gemaakt.

De serie biedt een verrassende blik in de wereld van de psychiatrie en dit veelbesproken vak, waarbij het niet alleen over ziektebeelden gaat, maar ook over psychiaters en psychotherapeuten zelf en hoe zij in het leven staan. Dat is bijzonder, want je hoort deze specialisten niet vaak op een zo openhartige wijze aan het woord. De aanpak om een aantal gerenommeerde en vooral ook verschillend denkende psychiaters in een zekere rust te interviewen en hun uitspraken in een context te zetten, levert veel informatie op over de psychiatrie en de mensen die daar hun vak van hebben gemaakt. Deze personen lijken hierdoor soms net zo kwetsbaar als sommige van hun patiënten.

De afleveringen zijn op thema gemaakt en het is knap hoe al die uitspraken van al die verschillende psychiaters verbindend zijn gemaakt. Gelukkig komen naast de ‘celebrity-psychiaters’ Bram Bakker, Rutger Kopland en Anna Enquist ook minder bekende, maar minstens zo boeiende psychiaters aan het woord. ‘Kijken in de Ziel’ is een indrukwekkend journalistiek werkstuk.