Last Post voor Fritz

Nog steeds worden ze in de Nederlandse bodem gevonden, de stoffelijke resten van tijdens de oorlog gesneuvelde Duitse militairen. Ze krijgen hun laatste rustplaats op de militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. Tot voor kort werden ze zonder plichtplegingen bijgezet. Maar dat gaat veranderen.

Door

Steven Emmens namens Dit is de dag

Juryrapport

‘Steven Emmens brengt dit nieuws, dat later door andere media wordt overgenomen, in een klassieke reportage.’

Last post voor Fritz

Nog steeds worden er in Nederland regelmatig stoffelijke resten gevonden van Duitse soldaten op bouwprojecten en landerijen. Tot voor kort werden de beenderen zonder enig ceremonieel en in stilte, herbegraven op de enige Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse IJsselstein.

Daar komt 65 jaar later verandering in. Nederlandse en Duitse autoriteiten hebben besloten voortaan jaarlijks of tweejaarlijks de gevallen soldaten ‘waardiger’ naar hun laatste rustplaats te brengen. Reservisten zullen daarbij assisteren, een geestelijke zal voorgaan in gebed en zo mogelijk zullen verwanten in staat worden gesteld de plechtigheid bij te wonen.

Steven Emmens brengt dit nieuws, dat later door andere media wordt overgenomen, in een klassieke reportage. Hij doet ingetogen verslag, zonder het oog voor detail te verliezen of  delicate aspecten uit de weg te gaan. De jury waardeert die aanpak.