Villa Westbank

Het Midden-Oostenconflict bepaalt al decennialang het leven van alledag voor zowel Israëliërs als Palestijnen. Eén van de knelpunten is de illegale bouw van nederzettingen door Israël op de West Bank (Westelijke Jordaanoever). Ellen van Dalen en Jacqueline Maris streken daar neer, op zoek naar het verhaal van twee vrouwen en hun naasten die wonen nabij Bethlehem.

Door

Jacqueline Maris en Ellen van Dalen namens Villa VPRO

Deel 1
Deel 2 
Deel 3 
Deel 4 

Juryrapport

‘De ontmoetingen met de vrouwen en hun verwanten leveren een menselijk beeld op van de dagelijkse realiteit van het Israelisch-Palestijnse conflict.’

Villa Westbank

Niet ver van Jeruzalem wonen twee vrouwen, gescheiden door een muur en hekken. Danya is van Nederlandse oorsprong en is een Joodse koloniste die zich in de nieuwe wijk op bezet gebied heeft gevestigd met haar gezin. Zij heeft uitzicht op Palestijnse velden en zegt er nooit meer weg te willen. Hayfa woont aan de andere kant met een deel van haar familie; broers zijn weggetrokken naar Jordanië waar meer werk is. Programmamaakster Ellen van Dalen volgt Danya, haar collega, Jacqueline Maris, volgt tegelijkertijd Hayfa. De ontmoetingen met de vrouwen en hun verwanten leveren een menselijk beeld op van de dagelijkse realiteit van het Israelisch-Palestijnse conflict. Het is goed opgebouwd en gemonteerd, waardoor de luisteraar tussen beide werelden reist zonder de rode draad van deze tragedie uit het oog te verliezen.

Hoe dicht de vrouwen ook bij elkaar leven, de afstand tussen de twee lijkt onmetelijk. Beide vrouwen hebben familieleden verloren in het conflict. In de familie van Hayfa wordt een oom, die een zelfmoordaanslag pleegde, vereerd. In de wereld van Danya is het gewoon om gewapend door het leven te gaan. Voor beide vrouwen is het uiteindelijk God die beschikt.

De programmamaakster proberen een ontmoeting te arrangeren. Danya zou het gesprek vooral willen beperken tot huishoudelijke zaken, want zij gelooft niet dat er verder iets te bespreken valt. Hayfa zou willen vragen hoe het is om te leven op land dat jou niet toebehoort. De ontmoeting gaat niet door, omdat Hayfa niet de noodzakelijke vergunningen krijgt om naar Jeruzalem (12 kilometer verder) te reizen. Maar de luisteraar weet eigenlijk al dat een gesprek bij voorbaat tot mislukken gedoemd was.