Volendam 10 jaar later

De nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 staat in ons geheugen gegrift. In deze nacht woedde de hevige brand in café ’t Hemeltje op de dijk in Volendam. Veertien jongeren kwamen om het leven en tiental­len jongeren raakten ernstig gewond. Nu, bijna tien jaar later, herdenkt RTV Noord-Holland de afschuwelijke ramp die niet alleen Volendam, maar heel Nederland schokte.

Door

Jacqueline Hilbers e.a. namens RTV Noord-Holland

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Juryrapport

‘De uitzendingen maken indruk door de rust waarmee de overledenen en nabestaanden hun verhaal kunnen doen.’

Volendam 10 jaar later

De brand in café De Hemel in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 kostte veertien overwegend jongeren het leven. Er raakten 180 mensen gewon, van wie velen ernstig. De impact was enorm.

Tien jaar later staan de programmamakers van RTV Noord-Holland uitvoerig stil bij de ramp. In  een vijfluik komen betrokkenen aan het woord: twee overlevenden, een pastor, een arts, twee nabestaanden.

De uitzendingen maken indruk door de rust waarmee zij hun verhaal kunnen doen. De overlevende heeft de verminking van zijn lichaam goed aanvaard. De pastoor, die landelijke bekendheid kreeg en een boek schreef over zijn ervaringen na de brand, is niet gaan twijfelen, maar is gegroeid in zijn pastorale werk. De jongen, die zelf toevallig die avond er niet was, mist zijn beste vriend, maar hij stelt zich niet langer de vraag wat er gebeurd zou zijn als hij wel in zijn stamkroeg was geweest.

Pijnlijk is het relaas van de jonge vrouw die haar broer verloor. Zij en haar familie werden in het dorp scheef aangekeken omdat hij de sterretjes zou hebben aangestoken die de brand hebben veroorzaakt . De eerste jaren waren zij zo bezig om hem te verdedigen, dat zij aan rouwen niet toekwamen. Pas nu beseft zij hoezeer zij hem mist en welk gat zijn dood in de familie heeft geslagen.

In de afleveringen staat telkens een persoon centraal. De vormgeving is sober, waardoor alle aandacht gericht blijft op dat ene, menselijke verhaal.