Winnaar ‘Nieuws’

Vrouwen vechten voor embryoselectie

In Nederland hebben duizenden mensen genetische borstkanker. Vrouwen die dit gen dragen lopen grote kans op jonge leeftijd borstkanker, en later ook eierstokkanker, te krijgen. Door middel van embryoselectie kunnen dragers van erfelijke ziektes voorkomen dat hun kinderen ook de genetische afwijking krijgen, alleen de gezonde embryo’s worden dan teruggeplaatst in de baarmoeder. Maar deze behandeling is in Nederland verboden.

Door

Aart Zeeman namens Netwerk (NCRV)

Juryrapport

‘Een reportage met grote politieke gevolgen over de dilemma's waar vrouwen met een genetische bedreiging voor staan en de opstelling van de politiek.’

Vrouwen vechten voor embryoselectie

Verslaggever Aart Zeeman maakte een reportage met grote politieke gevolgen. Indringende combinatie van onderzoek naar de dilemma’s waar vrouwen met een genetische bedreiging voor staan en de opstelling van de verantwoordelijke staatssecretaris. Daardoor kwam een scherpe politieke discussie op gang en werden verschillen in ethische opvattingen binnen de regeringscoalitie blootgelegd. De reportage over dit maatschappelijke probleem is intiem en terughoudend getoonzet.