De wetten van Cees Priem

Tijdens de Tour de France van 1998 wordt ploegleider Cees Priem, van het Nederlandse TVM, gearresteerd op verdenking van het organiseren en verstrekken van dopinggebruik binnen zijn ploeg. In maart van dat jaar zijn door de Franse douane namelijk ampullen EPO gevonden, in een TVM-vrachtwagen die van Spanje naar Nederland reed. Priem heeft altijd gezwegen over de gebeurtenissen. Zestien jaar lang hield hij zijn kaken op elkaar. In Andere Tijden Sport vertellen hij en andere direct betrokkenen voor het eerst wat er is gebeurd en wordt voor het eerst duidelijk wie er achter de EPO in de vrachtwagen zat.

Door

Misha Wessel en Thomas Blom namens Andere Tijden Sport

Juryrapport

‘Ook voor de neutrale kijker die niet in sport is geïnteresseerd, weet De Wetten van Cees Priem van begin tot eind de aandacht vast te houden.’

De wetten van Cees Priem

Een pareltje in de onvolprezen reeks Andere Tijden Sport. Natuurlijk trokken de bekentenissen  van Jeroen Blijlevens en Bart Voskamp alle aandacht. Zij waren betrokken bij het epo-transport in 1998 met een vrachtwagen van TVM, met ampullen die voor hen bestemd waren. Ploegleider Cees Priem, die maanden vast zat in Frankrijk omdat hij beschuldigd werd van georganiseerd dopinggebruik, werd hiermee zestien jaar na dato vrijgepleit. Zijn droog uitgesproken verzuchting dat dit ‘mooi nieuws is, maar wel een beetje laat’, is een van de hoogtepunten in de documentaire.

Nog mooier is het inkijkje dat wordt verschaft in de wielerwereld, die elk jaar zijn hoogmis viert in De Ronde van Frankrijk. Ook voor de neutrale kijker die niet in sport is geïnteresseerd, weet De Wetten van Cees Priem van begin tot eind de aandacht vast te houden. Omdat de onderliggende mechanismes van eerzucht, leugen en bedrog fascinerend uit de doeken worden gedaan. En ook nog een drama met een goede afloop voor de wetgever.