Bewijs voor neerhalen MH17 door BUK-raket

Er is fysiek bewijs dat een BUK-raket vlucht MH17 heeft neergehaald. Experts uit Duitsland, Engeland en Polen bekeken in opdracht van RTL Nieuws fragmenten uit de wrakstukken en zeggen dat het hier gaat om delen van de Russische BUK-raket.

Door

Jeroen Akkermans namens https://www.youtube.com/watch?v=XcA6elaJdH4

Hier de foto’s van zijn onderzoek

RTL-verslaggever Jeroen Akkermans nam fragmenten mee uit de overblijfselen van MH17. Onderzoek van experts bevestigt wat velen al dachten: MH17 is neergehaald door een BUK-raket.

 

Bewijs voor raketaanval MH17

Er is fysiek bewijs dat een BUK-raket vlucht MH17 heeft neergehaald. Experts uit Duitsland, Engeland en Polen bekeken in opdracht van RTL Nieuws fragmenten uit de wrakstukken en zeggen dat het hier gaat om delen van de Russische BUK-raket. Hieronder foto’s, video’s en analyses die dat aantonen.

Door

Jeroen Akkermans namens http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/buk-raket-bewezen-fotos-videos-en-analyses

BUK-raket bewezen: foto's, video's en analyses

Er is fysiek bewijs dat een BUK-raket vlucht MH17 heeft neergehaald. Experts uit Duitsland, Engeland en Polen bekeken in opdracht van RTL Nieuws fragmenten uit de wrakstukken en zeggen dat het hier gaat om delen van de Russische BUK-raket. Hieronder foto’s, video’s en analyses die dat aantonen.

ZIE OOK: Bewijs voor neerhalen MH17 door BUK-raket

Fragment springkop raket:

Roestig fragment uit springkop. Bestaat uit laag gelegeerde staal. Sterk vervormd en gevouwen.

Citaten uit de analyse van de fragmenten uit de springkop van de raket:
“Het metaalachtige fragment toont macroscopische sporen van een vervorming of van vouwen. Aan de concaaf gewelfde zijde van het fragment zijn twee lijnachtige verdiepingen waar te nemen die over de lengte van het fragment lopen.”

“De oppervlakte is met een roestkleurige corrosie bedekt. Het spectrum van de oppervlakte van het fragment toont overwegend ijzeroxide, die door sterkere vergroting in de rasterelektronenmicroscopische opnamen als coating (lakverf) vast te stellen is. Daarnaast zijn oxidante verbindingen van aluminium (Al) en silicium (Si) met sporen van kalium (K) en calcium (Ca) en chroomverbindingen (Cr) vastgesteld.”

“Het door corrosie aangetaste staalfragment kan worden toegewezen aan een laag gelegeerd staal bestaande uit legeringselementen mangaan, chroom en silicium. Alle andere in de analyse vastgestelde secundaire elementen aan de oppervlakte zijn als verontreinigingen te interpreteren zoals organische verontreiniging (C, P. S) en stoffelijke materialen (Al, Si, Ca, K, Na).”

Bekijk het fragment van meerdere kanten

Fragment 2 van de raket:

Het fragment laat een deel van een serienummer zien met een afgebroken 2 en een cyrillische Ц  uit het Russische alfabet. Het getal en de letter zijn op het fragment gegoten. In de chemische samenstelling vertoont het veel overeenkomsten met fragment 3. Fragmenten 2 en 3 stammen mogelijk van hetzelfde onderdeel van de binnenstructuur van de raket

Citaten uit de analyse: Het spectrum toont aluminium (Al), silicium (Si), magnesium (Mg, titanium (Ti), chroom (Cr) en strontium (Sr), op grond van de zuurstofpiek waarschijnlijk in de vorm van een oxide. Ook sporen van ijzer (Fe), calcium (Ca), zwavel (S), chloor (Cl) en broom (Br).​
Bekijk het fragment van meerdere kanten

Fragment 3 van de raket:Metalen fragment behoort waarschijnlijk tot de binnenstructuur van de raket. Sterk vervormd 

Citaten uit de analyse van fragment 3 van de raket:
“Naast aluminium (Al) worden worden silicium (Si) Magnesium (Mg) titan (Ti) chroom (Cr) Strontium (Sr) Calcium (Ca) Natrium (Na) en ijzer (Fe) vastgesteld.  Die kunnen als oxide- maar ook als zwavel- of chloorverbinding waargenomen worden.”

Bekijk het fragment van meerdere kanten

Fragment 5 van het vliegtuig:

Het vervormde metalen fragment vertoont gaatjes en kratertjes die waarschijnlijk zijn ontstaan door inslag van zeer hete metaalfragmentjes. De oppervlakte toont resten van een witte deklaag

Bekijk het fragment van meerdere kanten

Citaten uit de analyse van fragment 5 van het vliegtuig:

“Het spectrum van het basismateriaal laat overwegend aluminium zien.”

“De oppervlakte laat een coating (lakverf) zien die zich onderscheidt door een meer donker contrast. De coating vertoont mechanische inbreukschade en is aan de randen van het fragment gescheurd. Het spectrum van de coating (lakverf) toont naast koolstof (C) de elementen titaan (Ti), aluminium (Al) en silicium (Si) in oxidante vorm op grond van een duidelijke zuurstofpiek. Er zijn ook sporen van ijzer (Fe), chroom (Cr), calcium (Ca), kalium (K), chloor (Cl) en zwavel (S) aanwezig.” 

“Een opvallend kenmerk van het fragment zijn cirkelvormige verdiepingen aan het oppervlak met randen die boven de oorspronkelijke oppervlakte van het fragment uitstijgen. Het spectrum van het centrum van de verdieping toont een significante aluminiumpiek, evenals koolstof (C), zuurstof (O) en silicium (Si). Ook zijn cadmium (Cu), chroom (Cr), ijzer (Fe), nikkel (Ni), koper (Cu) waargenomen, en sporen van strontium (Sr).” 

“Opmerkelijk is de vaststelling van cadmium in het fragment alsmede de sporen van strontium en broom. Deze 3 elementen komen bij aluminiumlegeringen in deze concentraties niet voor. In de laklaag is de aanwezigheid van deze elementen a-typisch. Waarschijnlijk is dat het hier om verontreiniging handelt, die van buitenaf op het fragment terecht is gekomen.”

Fragment 6 van het vliegtuig:Een sterk vervormd metaaldeel vertoont grotere tot hele kleine gaatjes en kraters. Ontstaan door inslag van zeer hete kleine fragmenten.

Citaten uit de analyse van fragment 6 van het vliegtuig:
“Het spectrum van het basismateriaal toont aluminium als hoofdbestanddeel en een ijzerwaarneming.”

“Het spectrum van het centrum van de verdieping toont telkens een significante aluminiumpiek en koolstof (C), zuurstof (O) en silicium (Si). Daarnaast werden chroom (Cr), ijzer (Fe), nikkel (Ni), koper (Cu) en sporen van strontium (Sr) vastgesteld.”

“Het spectrum van de coating (lakverf) toont een duidelijke koolstofpiek en bevat de elementen titaan, aluminium en silicium, die op grond van de zuurstofpiek in oxidante vorm waar te nemen kunnen zijn. In de sporen zijn koper, ijzer, strontium en broom waargenomen.”

“De vaststelling van randen met een ronde structuur en een kraterachtige verdieping duiden hier op een materiaalverplaatsing van binnen naar buiten. In het centrum van de kraterachtige verdieping zijn verhoogde hoeveelheden aan ijzer, koper, nikkel en chroom vastgesteld, hoewel in het aluminium en in de deklaag deze elementen niet of in slechts duidelijk kleinere concentraties waar te nemen zijn.”

Bekijk het fragment van meerdere kanten

Fragment 7 van het vliegtuig:

Ook metalen aluminiumfragment 7 laat gaatjes en kraters zien, ontstaan door inslag van zeer hete elementen. In de deklaag resten van witte pigmentdeeltjes

Citaten uit de analyse van fragment 7 van het vliegtuig:​​
“Als basismateriaal is aluminium vastgesteld met subelementen koper (Cu), magnesium (Mg) en mangaan (Mn). Aan de oppervlakte zijn resten van een witte deklaag waar te nemen.”

“In het spectrum aan de rand van het fragment wordt overwegend aluminium vastgesteld met resten van organische verbindingen (C) en een voor aluminium typisch natuurlijke oxidelaag.”

“In het spectrum van de deklaag is een organische matrix (C) en zuurstof-verbindingen (O) en de elementen titaan (Ti), aluminium (Al), silicium (Si), magnesium (Mg) en calcium (Ca) gedetecteerd. Bovendien sporen zwavel (S) en fosfor (P) aanwezig.”

“Het metaal van het fragment bevat naast aluminium ook koper, magnesium en mangaan. Uit semi-kwantitatieve analyse blijkt een verbinding met de 2000-groeps aluminiumlegering die mede dankzij het kopergehalte hittebestendig is.”

“De lak (coating) bestaat uit een organisch bindmiddel (bewijs door C), vulmiddel (bewijs door O, Si, Al, Mg, Ca) en kleurpigmenten (bewijs door O, S, Ti, Cr, Fe, Cu).”

Bekijk het fragment van meerdere kanten

 

Fragment 8 van het vliegtuig:

Sterk vervormd metaalfragment met randen die kunnen duiden op inslag van een object. Gaatjes en kraters waarneembaar. In de kraters zijn resten van isolatiemateriaal vastgesteld

Bekijk het fragment van meerdere kanten

Citaten uit de analyse van fragment 8 van het vliegtuig:
“Kraters en gaatjes volgens zelfde patroon als 5, 6 en 7. De lak vertoont sterke breuklijnen en heeft witte pigmentresten.”

“Naast aluminium (Al) in het materiaal ook magnesium (Mg) silicium (Si) ijzer (Fe) en mangaan (Mn) vastgesteld.”

Isolatiemateriaal in vliegtuigdelen:
Isolatiemateriaal heeft een geelachtige kleur. Kan als steenwol gezien worden. Geschikt voor isolatie van warmte en geluid. Doorstaat zeer hoge temperaturen.

Citaten uit de analyse van isolatiemateriaalresten:
Naast hoofdelement zuurstof bestaat het uit elementen silicium (Si) natrium (Na) calcium (Ca) aluminium (Al) magnesium (Mg) en kalium (K).

 

Bewijs voor raketaanval MH17

Voor het eerst is er bewijs dat vlucht MH17 is neergehaald door een raket. Dit blijkt uit forensisch onderzoek dat RTL Nieuws heeft laten doen naar munitiedelen uit de wrakstukken van het toestel. Internationale experts onderschrijven de conclusie van dit onderzoek: MH17 is neergeschoten met een BUK-raket.

Door

namens http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/bewijs-voor-neerhalen-mh17-door-buk-raket

Correspondent Jeroen Akkermans heeft vorig jaar november vanaf de rampplek in Oekraïne een aantal fragmenten van het moordwapen voor onderzoek meegenomen. Het materiaal is onderzocht door een onafhankelijk instituut, dat op vertrouwelijke basis onderzoek heeft gedaan.

ZIE OOK: De analyse van het bewijsmateriaal

Uit het onderzoek naar de chemische samenstelling blijkt dat sprake is van resten van een BUK-raket, waaronder fragmenten uit de springkop – de springlading. Het springkopfragment bestaat uit een laagwaardige staallegering die bij deze vorm van munitie hoort. Uit elektroscopische vergrotingen blijkt dat een fragment een gegoten Cyrillisch serieteken uit de Russische taal laat zien met daarnaast een deels afgebroken cijfer 2.

Akkermans heeft het bewuste fragment in november vorig jaar gevonden in een rompstuk van MH17, bij het dorpje Grabova in Oost-Oekraïne. Hij was vier maanden na de ramp in het oorlogsgebied, onder meer om te zoeken naar de waarheid omtrent de dood van de 298 MH17-inzittenden.

Roestig fragment uit springkop. Bestaat uit laag gelegeerd staal. Sterk vervormd en gevouwen. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws)

Verdachte fragmenten
“De wrakstukken lagen nog altijd onbewaakt op een groot en niet afgezet terrein. Ik kwam meer ‘verdachte’ fragmenten tegen bij de resten van de cockpit, fragmenten die me niet afkomstig leken van het vliegtuig. Eddy van Exel is niet alleen cameraman maar ook mijn getuige. Ik nam de stukken mee voor onderzoek”, zegt Akkermans.

Internationale experts onderschrijven de conclusies van het forensisch onderzoek. Defensie-experts van het Londense IHS Jane’s bestuderen elk wapensysteem ter wereld. Zij zien in bovenstaand gehavend en vervormd fragment een eerste bewijs. Het fragment stamt volgens hen regelrecht uit de springlading van een 9M317 BUK-raket, de moderne variant in het BUK 1-2 systeem. Expert Nicolas De Larrinaga: “Aan de zandlopervorm te zien kunnen we alle kenmerken opmaken van de inslag van een fragment van een 9N314 springkop. Dit past.”

De Poolse Defensiejournalist Juliusz Sabak wijst vier fragmenten toe aan MH17 en drie brokstukjes aan een raket van Sovjetmakelij. “Ik denk dat het een deel van de raket is dat niet is geëxplodeerd, een deel van het staartstuk.”

Onderzoek in een laboratorium. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws)

De BUK stamt uit het Sovjetarsenaal, maar is in de loop der jaren regelmatig gemoderniseerd en behoort tot het raketarsenaal van landen als Rusland, Oekraïne, Georgië en Finland. De raket is ontworpen om vanaf de grond een vliegtuig neer te halen. Het vindt zijn doel via een radar in de kop van de raket. De springkop van de raket is ontworpen om als een hagelgeweer te kunnen schieten, het vliegende object komt in een kegelvormige hagel van fragmenten terecht. De springkop is groot met tienduizenden voorgevormde fragmenten die samen liefst 70 kilo wegen. Het gaat om delen van de raket die in het vliegtuig zijn achtergebleven.

Met moordende snelheid door romp
Tijdens de inslag schieten de deeltjes met moordende snelheid door de romp en het interieur van het vliegtuig. De krachten zijn zo groot dat de fragmenten deels vervormen. Deskundige De Larrinaga herkent de vervorming van het springkopstukje. “Het is op uitzonderlijke wijze gebogen en gevouwen, dat heb je bij objecten die iets anders met hoge snelheid raken. Ze verbuigen tot paddestoelvorm.”

Het fragment laat een deel van een serienummer zien met een afgebroken 2 en een cyrillische Ц  uit het Russische alfabet. Het getal en de letter zijn op het fragment gegoten. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws)

Andere metaaldeeltjes zijn toe te schrijven aan de MH17-Boeing. Hier zien we bijvoorbeeld dat gloeiend hete metaaldeeltjes kratertjes hebben geslagen in een rompstukje. Diep in een van die kratertjes zitten nog resten van kunstmatig isolatiemateriaal, een soort steenwol dat zeer hoge temperaturen kan doorstaan.

De Duitse raketwetenschappers Schmucker en Schiller onderschrijven de conclusies. Zij hebben ook berekeningen gemaakt van de raketbaan van een BUK op basis van openbare gegevens en hun eigen raketkennis. Markus Schiller: “Alleen een BUK-raket kan die afstand naar het vliegtuig op zo’n hoogte in zo korte tijd afleggen en zoveel schade veroorzaken. De mathematiek klopt als een bus als je bij de MH17 de gegevens van de BUK invult.”

Zijn collega Robert Schmucker:  “Het is consistent met de gegevens van de fragmenten en de raketbaan, dat een BUK MH17 heeft neergehaald.”

De Duitse raketwetenschappers Schmucker en Schiller. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws)

De verdenking bestond al langer, maar sinds vandaag ligt er dus ook fysiek bewijs van het moordwapen op de tafel van de openbaarheid. “Maar er komt nog veel meer kijken bij een eindconclusie, zoals wie achter de aanslag zit en wie verantwoordelijk is voor de dood van 298 mensen”, zegt Jeroen Akkermans.

De Nederlandse onderzoekers hopen eind dit jaar antwoord te geven. Daar is echt meer onderzoek en dus tijd voor nodig.

Bewijs overgedragen
RTL Nieuws zal alle gevonden munitie-fragmenten morgen aan de Onderzoeksraad overdragen, zo is met de raad afgesproken. “Op deze manier kan de Onderzoeksraad erover beschikken, erover oordelen en naast de eigen bevindingen leggen”, zegt Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws.

In een reactie op het onderzoek van RTL Nieuws zegt de Onderzoeksraad dat het gevonden materiaal wordt betrokken in het onderzoek. “We willen dat de eindconclusie wordt bevestigd door informatie uit meerdere bronnen. Dit is een complex en tijdrovend proces. Daarbij moet van elke bron worden aangetoond wat het verband is met het vliegtuig van Malaysia Airlines, onder meer omdat het vliegtuig is neergestort in een conflictgebied.”

“Het onderzoek naar de oorzaak van de crash is in volle gang en richt zich op veel meer bronnen dan alleen de scherven. Aanvullend onderzoeksmateriaal is daarbij welkom, maar het is van belang dat onomstotelijk wordt aangetoond dat er een relatie is tussen het materiaal en het neergestorte vliegtuig.”

Ook het Openbaar Ministerie heeft gereageerd. “In het strafrechtelijk onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 wordt ook rekening gehouden met het scenario dat het passagiersvliegtuig is neergehaald door een BUK-raket.”

ZIE OOK: Foto’s en ooggetuige: raket uit separatistengebied haalde MH17 neer

Juryrapport

‘Het wachten op de “Onderste Steen” is een pijnlijke oefening in geduld. Bijna twintig maanden na de crash die 298 mensen het leven kostte onder wie 196 Nederlanders, loopt het officiële onderzoek tergend langzaam. ’

Een gedreven zoektocht naar antwoorden en de waarheid over die 17de juli in 2014…

Het wachten op de “Onderste Steen” is een pijnlijke oefening in geduld. Bijna twintig maanden na de crash die 298 mensen het leven kostte onder wie 196 Nederlanders, loopt het officiële onderzoek tergend langzaam. Het vindt plaats in oorlogsgebied, van alle kanten is er politieke druk en toegang tot beelden en radargegevens wordt gefrustreerd. Nabestaanden van slachtoffers worden voorbereid op een traag en moeizaam proces van juridische waarheidsvinding en moeten rekening houden met mogelijk zelfs een open einde.

Duitsland – en Oost-Europacorrespondent van RTL Nieuws Jeroen Akkermans besluit  vier maanden na de ramp, als er in het gebied nog niets is gebeurd,  te zoeken naar verdachte stukjes. Die vindt hij,  hij neemt ze mee, laat ze onderzoeken en meldt op basis van drie deskundige instanties dat MH 17 is neergehaald door een BUK-raket van Russische makelij. Direct daarna draagt hij het materiaal over aan de Onderzoeksraad. Aanwijzingen waren er al, maar dit is het eerste bewijs.  Het eerste concrete antwoord in maanden op de waslijst aan niet-beantwoorde vragen van nabestaanden en vele anderen.

Akkermans doet meer. Vanaf dag één na de ramp maakt hij verslagen en honderden foto’s van de wrakstukken, van de omgeving. Zijn Flickr account wordt gretig bekeken. Akkermans informeert waar de autoriteiten dat nalaten. Als hij geen antwoorden krijgt dan zoekt hij ze zelf. Zijn “journalistieke plicht” zegt hij in de uitzending van RTL Nieuws bij zijn reportage. Er komt  kritiek op het handelen van Akkermans. Is het ethisch verantwoord bewijsmateriaal mee te nemen vanaf een plaats delict? RTL Nieuws zegt  de discussie  te hebben gevoerd en toch tot eigen onderzoek te hebben besloten:  “net zoals we dat eerder deden na de clusterbom in Gori, waarbij onze cameraman Stan Storimans om het leven kwam.”  Aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. De discussie moet  op het scherpst van de snede gevoerd worden. RTL Nieuws, en Akkermans persoonlijk,  weten sinds “Gori”  hoe het is om met een open einde opgezadeld te worden.

Voor zijn gedreven zoektocht naar antwoorden en de waarheid over die 17de juli 2014 is  Jeroen Akkermans   met overtuiging genomineerd voor de Tegel Onderzoeksjournalistiek 2015.