Lek Suwinet

Argos inventariseert waar het mis gaat met Suwinet. Over ongeoorloofd gesnuffel in loonstrookjes en het lekken van geheime adressen aan ex-partners.

Door

Hansje van de Beek en Astrid Cornelisse

Veel ambtenaren zijn er blij mee: Suwinet. Dit is een computersysteem waarmee zij met een paar muisklikken inzage hebben in uw loon, hypotheek, huisadres, bankrekeningnummer, studieschuld – kortom- vrijwel alle denkbare persoonsgegevens. Dat is handig, want ambtenaren kunnen zo in korte tijd bepalen of iemand recht heeft op een uitkering. Maar de meeste gemeenten lappen de beveiliging van dit digitale klantdossier 13 jaar na de invoering nog steeds aan hun laars. Met soms ingrijpende gevolgen.

Met een reactie van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Juryrapport

‘Hansje en Astrid leggen op een glasheldere manier bloot hoe gemeente-ambtenaren regelmatig misbruik maken van de privé-gegevens van burgers die in de landelijke databank Suwinet staan. ’

Prima documentaire met een aantal verontrustende zaken.

Hansje en Astrid leggen op een glasheldere manier bloot hoe gemeente-ambtenaren regelmatig misbruik maken van de privé-gegevens van burgers die in de landelijke databank Suwinet staan. Dus, niet alleen voor de lol kijken wat het inkomen van Marco of Linda is maar bijvoorbeeld ook illegaal het adres doorgeven van een vrouw die in een Blijf van mijn Lijf huis zit aan een echtgenoot. Prima documentaire met een aantal verontrustende zaken. Vooral het feit dat incassobureau’s toegang hebben tot Suwinet is opmerkelijk.

Goed werk van twee jonge journalisten, die dit omvangrijke verhaal zeer gedegen en goed hebben aangepakt. De makers hanteren bij de geinterviewden een prettige en open manier van vragen stellen, waardoor de luisteraar, die ook vanaf nul begint in dit verhaal, goed wordt meegenomen. Vakwerk.