Winnaar ‘Achtergrond’

Onze man in Teheran: Liefde in de islamitische republiek

Vierdelige serie over Thomas Erdbrink in Iran.

Door

Regie: Roel van Broekhoven namens http://www.npoplus.nl/play/onze_man_in_teheran/2015-08-24/VPWON_1240858/199800

Het was een zonsverduistering die Thomas Erdbrink (39) in 1999 naar Iran bracht. Hij ontmoette er zijn vrouw met wie hij nu alweer 12 jaar getrouwd is. Erdbrink is een van de laatst overgebleven westerse journalisten in het land dat altijd ruzie lijkt te hebben met de rest van de wereld.

In deze vierdelige serie gaat Erdbrink voorbij aan de cliché beelden van boze baarden en in het zwart verpakte vrouwen. Dankzij het feit dat hij de taal vloeiend spreekt beweegt hij zich als een Iraniër onder de Iraniërs.Via zijn familie en vrienden belandt hij op vaak hilarische wijze diep in de maatschappij waar “niks mag, maar alles kan”. Het resultaat is een ongekende toegang tot een complex land waar de samenleving schuurt en kraakt, maar waar het vergeleken met buurlanden als Irak en Afghanistan een oase van rust is.

Speel aflevering 1 af in een nieuw venster

 

Onze man in Teheran: Het land waar niks mag maar alles kan

Door

Regie: Roel van Broekhoven namens http://www.npoplus.nl/play/onze_man_in_teheran/2015-08-25/VPWON_1240859/199945

Als een bevriende journalist wordt opgepakt en daarna verdwijnt, beseft Erdbrink eens te meer hoe onhelder de regels van de Islamitische republiek zijn. Wat mag er nu wel en wat niet?

Speel aflevering 2 af in een nieuw venster

 

Onze man in Teheran: De 'Rivier Des Levens'

Door

Regie: Roel van Broekhoven namens http://www.npoplus.nl/play/onze_man_in_teheran/2015-08-26/VPWON_1240860/200114

Iraniërs rouwen om de dood van hun imam die rond 680 na Christus de keel werd doorgesneden. Alsof het gisteren was. Het is voor Erdbrink nog steeds een raadsel. Wat hebben Iraniërs toch met lijden?

Speel aflevering 3 af in een nieuw venster

 

Onze man in Teheran: Oog om oog

Door

Regie: Roel van Broekhoven

Het leven is niet makkelijk voor vrouwen in Iran. Toen Amineh, een kennis van Erdbrink, een potentiële huwelijkskandidaat afwees kreeg ze zoutzuur in haar gezicht gegooid. Het kostte haar beide ogen.

Speel aflevering 4 af in een nieuw venster

 

Juryrapport

‘Iran zoals wij het niet kennen. Thomas Erdbrink en zijn team gidsen ons door een land vol tegenstellingen. ’

Iran zoals wij het niet kennen.

Iran zoals wij het niet kennen. Thomas Erdbrink en zijn team gidsen ons door een land vol tegenstellingen. Op luchtige toon worden grote en serieuze kwesties vermengd met het alledaagse. Licht, maar wel kritisch. Vermakelijk en verhelderend. Het duurde jaren voor Iran toestemming gaf voor deze serie. Het resultaat is een avondje bingewatchen waard.