De pen en het zwaard

In de eerste aflevering reist ze terug naar Turkije, het land waar ze ooit als correspondent heeft gewerkt. Onder president Erdogan heeft de persvrijheid daar zwaar te verduren. Onafhankelijke kranten en media worden gesloten of onder druk gezet met enorme belastingaanslagen. Journalisten worden onder druk ontslagen. Het resultaat is een klimaat van zelfcensuur en angst. Fidan ontmoet toonaangevende journalisten, maar ook de moedige cartoonisten van Leman, en de onverschrokken Koerdische fotograaf Ihsan Kacar

Door

Fidan Ekiz en Kees Schaap namens VARA

Bekijk aflevering 1 op Vimeo

 

De pen en het Zwaard: Colombia

In aflevering 2 van De Pen en het Zwaard reist Fidan Ekiz naar Colombia.
Ze volgt daar Henry Ramirez, een locale journalist in een van de gevaarlijkste steden van Zuid-Amerika, de havenstad Buenaventura.
Het is de grootste zeehaven van Colombia en daardoor trekt het machtige drugsbendes aan. Het straatarme stadje heeft daar zwaar onder te lijden.
Henry onthulde een jaar geleden het bestaan van “casas de pique” oftewel slachthuizen middfen in arme woonbuurten waar paramilitaire bendeleden hun slachtoffers levend in stukken hakten. Zijn verhaal werd wereldnieuws waardoor het leger naar Buenaventuras kwam om rust en orde te brengen. Maar Buenaventura wordt nog steeds gedomineerd door de drugsbendes en dat maakt Henry uitermate kwetsbaar. Hij is een van de weinige journalisten die durft te berichten over de georganiseerde misdaad en dat maakt dat hij alleen maar de deur uit kan met een gewapende bodyguard aan zijn zijde.

Door

Fidan Ekiz en Kees Schaap namens VARA

Bekijk aflevering 2 op Vimeo

 

De pen en het Zwaard: Myanmar

In aflevering 3 van De Pen en het Zwaard reist Fidan Ekiz naar Myanmar,
waar een klein TV station de dictatuur verslaat in een etnisch verscheurd land.

Als Fidan aankomt in Myanmar, het voormalige Birma, is het aan de vooravond van de parlementsverkiezingen van afgelopen november.
De militaire dictatuur heeft weliswaar beloofd de uitslag te respecteren, maar niemand weet of ze die belofte waar zullen maken. Er zijn sterke aanwijzingen dat het regime onder een hoedje speelt met een nationalistische factie van boeddhisten die uiterst gewelddadig zijn tegen de moslimminderheid in Myanmar. Daarmee zou de heersende elite doelbewust chaos creëren in het land en zo het democratiseringsproces weten te frustreren.

Door

Fidan Ekiz en Kees Schaap namens VARA

Bekijk aflevering 3 op Vimeo