Adoptiebedrog

In de jaren tachtig zijn duizenden kinderen geadopteerd uit Sri Lanka. ZEMBLA ontmoet een aantal van hen, die ontdekken dat er van alles rammelt aan hun oorspronkelijke adoptieverhaal en identiteitspapieren. Geboortedata in paspoorten zijn met pen doorgekrast en veranderd, pasfoto’s zijn vervalst. Gegevens van de biologische ouders blijken niet te kloppen.

Door

Erwin Otten (regie), Nicolien Herblot (researcher deel 1) en Norbert Reintjens (researcher deel 1 en 2).) namens Zembla

Bekijk de video

Door de jaren heen zijn er stapels rapporten verschenen met kritiek op de kwaliteit van het adoptieproces. Het laatste rapport dateert van eind vorig jaar. Dan geeft de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) een even opmerkelijk als schokkend advies aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie: stop met het adopteren van kinderen uit het buitenland.

Niet alleen is er veel kritiek op de kwaliteit van het adoptieproces, ook stelt de RSJ dat er financiële belangen op het spel staan bij interlandelijke adoptie. Die brengen risico’s op illegale en ongewenste praktijken met zich mee, schrijft de RSJ. Dijkhoff neemt het advies niet over, maar wil wel dat Nederland beter onderzoek doet naar de aspirant-adoptiekinderen in de landen van herkomst. ZEMBLA onderzoekt of de kwaliteit van het adoptieproces daardoor zal verbeteren.

 

Adoptiebedrog deel 2

Dit voorjaar onthulde ZEMBLA een groot adoptiebedrog. Van de duizenden baby’s die in de jaren tachtig vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn geadopteerd, blijken de papieren op grote schaal te zijn vervalst. Over hun adopties is gelogen. De moeders die vermeld staan in de papieren zijn niet de échte, biologische moeders. Ook broers en zussen van adoptiekinderen zijn verzwegen.

Door

namens Zembla

Bekijk de video

Voor de destijds geadopteerde kinderen, nu allemaal volwassenen, heeft dit enorme consequenties. Zo rijst de vraag of de echte moeders wel vrijwillig afstand van hun kind hebben gedaan. Naar aanleiding van deze ZEMBLA-uitzending gaan adoptiekinderen naar Sri Lanka op zoek naar hun werkelijke wortels. Ook ZEMBLA reist naar Sri Lanka om de adoptiepraktijken van destijds daar ter plekke te onderzoeken. Wie waren verantwoordelijk voor de vervalsingen? En wie hadden er belang bij?