Buitenland Tegel: een korte toelichting

“Buitenland Tegel”

Vanaf de komende editie van de Tegel zal er een Tegel uitgereikt worden voor excellente Buitenland journalistiek.

“We zijn blij verheugd dat we in goed overleg met de Scherpenzeel prijs de continuïteit kunnen waarborgen voor een eerbetoon aan de beste buitenlandjournalistiek. De categorie past goed bij De Tegel en waardeert hoogwaardige, onderscheidende en spraakmakende journalistiek vanuit en over het buitenland. Het gaat daarbij om ter plekke vergaarde nieuwsitems, onderzoek, achtergrond of interviews die internationaal onderscheidend zijn en waarvan de invloed ook in Nederland merkbaar is. De productie kan op elk beschikbaar journalistiek platform gepubliceerd zijn. We zien uit naar alle inzendingen”, aldus Bart Brouwers, voorzitter stichtingsbestuur De Tegel.

 “Wij zijn ook blij dat De Tegel met een Buitenland Tegel komt en dat de erfenis van de Scherpenzeel prijs op deze manier gewaarborgd is’, aldus Marc Broere, hoofdredacteur van Vice Versa en oud-bestuurslid van de Dick Scherpenzeel Stichting. ‘Het past in het Nederlandse journalistieke landschap om buitenlandjournalistiek op het podium te zetten. We hebben een rijke historie met onze internationale blik op de wereld en het is heel goed om dit nu ook binnen De Tegel terug te zien.’

De historie van buitenland prijzen: De Scherpenzeel prijs (1975-2012) werd uitgereikt door de Dick Scherpenzeel Stichting aan journalisten die op een bijzondere manier de situatie in ontwikkelingslanden belichten. De persprijs was genoemd naar Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. In 2013 is de prijs voor het laatst uitgereikt en in 2016 is ze samengevoegd met de Lira Correspondentenprijs tot de Lira Scherpenzeel Prijs.

8 Juni worden ’s middags en ’s avonds alle Tegels uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg. Tot februari kan er nog worden ingezonden via www.detegel.info.

Meer Nieuws: