Om de journalistieke kwaliteit, bijdrage Bart Brouwers

Bart Brouwers portret

Om de Journalistieke Kwaliteit

De Tegel is het belangrijkste instituut om journalistieke kwaliteit een podium te geven. Platformonafhankelijk, breed gedragen en al sinds 2007 het tastbare bewijs van de waarde die goede journalistiek voor ons land heeft. In een tijd die zich óók kenmerkt door de vaak ongezouten kritiek op onze sector, op onze uitingen én op individuele collega’s, is het jaarlijkse eerbetoon aan de besten van de besten een fenomeen dat we moeten koesteren.

Juist vanwege dit belang hebben we de afgelopen maanden gekeken naar mogelijkheden om De Tegel door te ontwikkelen. We zijn daar nog lang niet mee klaar, maar de eerste stappen zullen al zichtbaar zijn bij de eerstvolgende uitreiking: in een aantal nieuwe categorieën (beter aansluitend bij deze tijd) bijvoorbeeld, maar ook in een strakker inzend- en juryproces.

Allemaal work-in-progress dus – en dat geldt ook voor de jury’s in de verschillende categorieën. Zij mogen zich de komende maanden, onder leiding van Hille van der Kaa als nieuwe algemeen juryvoorzitter, gaan buigen over de honderden journalistieke bijdragen die in 2019 werden gepubliceerd. Mijn persoonlijke hoop daarbij is dat de jury het moeilijker dan ooit gaat krijgen; niet alleen vanwege het hoge aantal inzendingen, maar ook door bijdragen van nieuwe journalistieke spelers en vooral natuurlijk door de enorme kwaliteit van de Nederlandse journalistiek.

En nu: inzenden maar!

Bart Brouwers

Voorzitter Stichtingsbestuur De Tegel

Meer Nieuws: