De winnaars bekend!

_MG_1143

Maandag 24 april zijn de belangrijkste journalistieke prijzen uitgereikt: De Tegel. In 11 categorieen zijn de winnaars gelauwerd vanuit De Koninklijke Schouwburg Den Haag.

“Wie de winnaars van De Tegel 2022 ziet, weet dat het een jaar was met grote journalistieke prestaties”, zegt bestuursvoorzitter Bart Brouwers. “Toch is dat nog maar het topje van de ijsberg. De 40(!) juryleden in de 11 categorieën hadden het dit keer moeilijker dan ooit, zowel vanwege de recordhoeveelheid inzendingen, als door de enorm hoge kwaliteit. Mijn waardering voor hun werk is dan ook groot. Het zal ook voor hen wel enigszins frustrerend voelen dat we maar zo’n klein deel van al dat belangrijke werk op het podium kunnen laten zien.” Brouwers ziet twee tegengestelde trends in de journalistiek. “Aan de ene kant zijn er de almaar groeiende journalistieke prestaties van zowel de traditionele merken als de nieuwe spelers, vooral op het gebied van de diepgravende onderzoeksjournalistiek. Maar tegelijkertijd moeten we helaas ook stilstaan bij het fenomeen dat de uitoefening van ons mooie en belangrijke vak er niet makkelijker op wordt. Bedreigingen komen van alle kanten, de weerbaarheid van de journalist wordt helaas meer dan wenselijk op de proef gesteld. De samenleving zou zich daar meer bewust van mogen zijn – en zich er rekenschap van moeten geven.”

Malou Petter presenteerde het avondprogramma dat met een speciaal Oekraiens orkest en een Iraanse zangeres een heel bijzondere sfeer had. De hoofdredacteur en uitgever van de Kyiv Independent waren te gast op het podium.

Voorafgaand aan de uitreiking werden al drie Tegels bekend gemaakt. De winnaar van de Pionier Tegel werd in radioprogramma Kunststof bekend gemaakt door Eric Corton. Hij presenteerde het programma op locatie. BNR maakt om 16:00 ’s middags de CBS Data Tegel winnaar bekend in het programma The Daily Move. En de Podcast winnaar werd zondagavond 23:00 bekend gemaakt bij Met Het Oog Op Morgen.

Gerdi Verbeet reikte als eindjuryvoorzitter de Storimans Tegel uit en Saskia Bruines opende de avond. Den Haag FM had een livestream van de uitreiking.

Alle winnaars zijn te vinden op de website van De Tegel.

 • Nieuws: Milena Holdert en Ben Meindertsma, “Schiphols échte probleem: ‘race to the bottom’
 • Verslaggeving: Lyanne Levy en Bas van Sluis, “Verhoor Rutte is een totale deceptie”
 • Achtergrond: Haroon Ali, Cas Jansen, Salima Bouchtaoui, Ruben de Ronde, Dibbes Verbeek, Matthijs Kleyn , Barbara van der Klis: “Het M-woord”
 • Interview: Carola Houtekamer, Jaap van Heusden, Jefta Varwijk, “Blauw Licht, herinneringen van een ambulancebroeder”
 • Onderzoek: Tim Hofman, Marije de Roode, Emma van den Berg, Charlotte Werkman, Jasper Steenhuis, Lienke Luiking van Andringa, Joshua van Grinsven, Sam Tollenaar, Olivier Driessens, Niquel Matitahatiwen: ”BOOS: This is The Voice”
 • Regionaal: Joske Meerdink, Diny van Hoften, “De Ramp met de Phoenix”
 • Internationaal: Zainab Hammoud: “Irak in crisis”
 • Pionier: Jasper Been: “De Groningen Gasmiljarden”
 • CBS Data: Siebe Sietsma, Anna Pruis en Sjoerd Mouissie, Nour Abdullaa, Jikke Westerink, Lars Boogaard, “Hoe data-onderzoek geldstromen van artsen blootlegde”
 • Storimans: Dennis Hilgers, “Twee maanden na de moessonregen hebben 9 miljoen Pakistanen nog altijd hulp nodig”
 • Audio, Elsbeth Stoker en Daan Hofstee, “Grijs gebied”

Dank aan alle sponsoren, begunstigers en vrijwilligers!

 

Meer Nieuws: