De Amsterdamse zedenzaak

In zijn woning in Amsterdam arresteert de politie de uit Letland afkomstige Robert M. Die avond toonde Opsporing Verzocht een foto van een 2-jarig jongetje, afkomstig uit een onderzoek naar kinderporno in de Verenigde Staten. Het kind werd herkend door familie. Het is het begin van een zaak van ongekende omvang.

Door

Redactie AT5 namens AT5

Juryrapport

‘De redactie van AT5 hield het voortouw, ook al hadden alle landelijke, en zelfs buitenlandse, media zich onmiddellijk op de zedenzaak gestort.’

De Amsterdamse zedenzaak

Aan het einde van het jaar werden Amsterdam en Nederland opgeschrikt door het nieuws dat een medewerker van een kinderdagverblijf verdacht werd van seksueel misbruik van vele kinderen die aan zijn zorg waren toevertrouwd. Hij zou met zijn echtgenoot deel uitmaken van een internationaal netwerk van pedofielen. Uiteraard was dat een belangrijk onderwerp voor de regionale zender AT5. De nieuwsredactie heeft de zaak vanaf het begin nauwgezet gevolgd en is zelf ook op onderzoek gegaan. Het onderwerp vergde ruime mate van zorgvuldigheid en vaak ook terughoudendheid in belang van slachtoffers en hun ouders. Tegelijkertijd diende ruime berichtgeving ook een algemeen belang; alle ouders van kinderen, die naar een kinderdagverblijf gaan, stelden zich vragen en alle medewerkers van kinderdagverblijven moesten hun antwoorden op die vragen zien te formuleren. De verslaggeving stelde hoge eisen aan de journalistieke professionaliteit, temeer daar ook de kinderen van enkele medewerkers naar het bewuste verblijf gingen – lokale media zijn vaker net zo betrokken bij het nieuws als hun publiek en daarin schuilt ook hun kracht.

De redactie van AT5 hield het voortouw, ook al hadden alle landelijke, en zelfs buitenlandse, media zich onmiddellijk op de zedenzaak gestort.