Winnaar ‘Interview’

'Tussen Leven en Dood' gaat door

Ruim twee weken registreerden 35 op afstand bestuurbare camera’s alles wat er op de spoedeisende hulp van het VU Medisch Centrum gebeurde. Het was de bedoeling dat patiënten alleen met vooraf gegeven toestemming gefilmd zouden worden. De realiteit is anders. Vaak werd de patiënt pas in de behandelkamer om toestemming gevraagd. Ondanks alle kritiek gaat het programma door. Mariëlle Tweebeeke interviewt Elmer Mulder, voorzitter van het VU Medisch Centrum, Jaap Bonjer, hoofd van de spoedeisende hulp en Reinout Oerlemans van producent Eyeworks.

Door

Mariëlle Tweebeeke en Bas Haan namens Nieuwsuur

Juryrapport

‘De jury zou graag meer interviews zien waarbij de ‘gevestigde macht’ het vuur wat nader aan de schenen gelegd wordt, zoals Tweebeeke doet.’

Verborgen camera-item VUmc

Live-interviewen is een vak. Kan een schrijvend journalist zwakke momenten in een gesprek verbloemen of negeren, of kan een opgenomen interview in montage nog worden opgefrist, in een live-vraaggesprek komt het aan op het hier en nu. Mariëlle Tweebeke interviewde twee topmannen van VUmc en tv-producent Oerlemans over werken met verborgen camera’s op de afdeling spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis. Ze toont daarin de teugels geen moment uit handen te geven. Tweebeke zit stevig ‘op de bok’ en blijft bij de kern van de kwestie. Terzijde stelt de jury vast dat voor de interviewer wel vast leek te staan dat de geïnterviewden fout zaten. Via de interviewlijn werd toegewerkt naar een conclusie/doel. Een opgezette val, waar door de kunde en vasthoudendheid van Tweebeke de geïnterviewden in liepen. Waardoor de uitzending – mede door de tussenfilmpjes – zelfs op het grensvlak van een ‘j’accuse’ terechtkwam, maar de jury houdt wel van een beetje ‘grillen’ waar de situatie daarom vraagt. Gezien het huidige aanbod in Nederland zou de jury graag meer interviews zien, waarbij de ‘gevestigde macht’ het vuur wat nader aan de schenen gelegd wordt. Tweebeke doet dat zonder gelik, doelgericht en onverstoorbaar.