Vroomshoop, een dorp zonder werk

Begin jaren ’80 stond het Overijsselse dorp Vroomshoop in het Guiness Book of Records met het hoogste werkloosheidspercentage in Nederland. Het was een dorp van turfstekers, waar nooit voldoende werk voor in de plaats is gekomen. Een portret.

Door

Katinka Baehr namens OVT

Juryrapport

‘Een mooi historisch portret van een bijzondere gemeenschap waar de uitzichtloosheid van generatie op generatie werd doorgegeven.’

Vroomshoop, een dorp zonder werk

De programmamaakster volgt het spoor terug naar het Overijsselse dorp Vroomshoop, dat 25  jaar geleden landelijk bekend werd wegens de recordwerkloosheid: bijna de helft van de beroepsbevolking in de vroegere veenkolonie zat thuis. In twee afleveringen wordt duidelijk hoe de uitzichtloosheid van generatie op generatie werd doorgegeven met alle sociale gevolgen van dien. Die spiraal van armoede werd uiteindelijk doorbroken, mede dankzij lokale initiatieven. Baehr heeft een mooi historisch portret gemaakt van een bijzondere gemeenschap. De luisteraar moet wat geduld hebben, maar wordt wel op een aansprekende wijze herinnerd aan de gevolgen van achterstand.