De Ondergang van de Van Imhoff

Een documentaire drieluik over een Nederlandse oorlogsmisdaad tijdens een scheepsramp uit 1942. Het werd een van de grootste en succesvolste Nederlandse doofpotaffaires na de Tweede Wereldoorlog.

Door

Kees Schaap & Foeke de Koe namens BNNVARA

Bekijk “De ondergang van de Van Imhoff” op NPO

De ondergang van de Van Imhoff” is een documentaire-drieluik over een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942, die uitmondde in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog.

In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip Van Imhoff, met aan boord 477 Duitse burger-gevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken gebracht. De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar hij laat de Duitsers over aan het noodlot. Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven en spoelen aan op het Nederlands-Indische eiland Nias.

Jaren later, in 1965, maakt Dick Verkijk als redacteur van VARA’s “Achter het Nieuws” een reportage over de affaire. Die uitzending wordt door de VARA verboden. Verkijk wordt ontslagen en zijn film is spoorloos verdwenen. Nooit heeft Verkijk geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was. In “De ondergang van de Van Imhoff” komt hij daar na 52 jaar eindelijk achter.

Het verhaal begint in Wenen, waar de Oostenrijkse Thomas Heindl begint aan het schrijven van een boek over zijn overgrootvader dokter Karl Heidt. Die overleefde de ramp met de Van Imhoff maar kwam vlak daarna op raadselachtige wijze om het leven op het eiland Nias. Tijdens zijn speurtocht stuit Thomas op de naam van de kapitein van de Van Imhoff, Herman Hoeksema. Hij vindt diens kleindochter Anouk en confronteert haar met de scheepsramp en de rol die haar opa heeft gespeeld. Anouk weet niets over de ramp met de Van Imhoff, de affaire blijkt een familiegeheim waar zij altijd buiten is gehouden. Thomas en Anouk gaan samen op zoekt naar de waarheid en ontdekken een web van leugens en geheimen.