Winnaar ‘Onderzoek’

“BOOS: This is The Voice”

Door

Tim Hofman, Marije de Roode, Emma van den Berg, Charlotte Werkman, Jasper Steenhuis, Lienke Luiking van Andringa, Joshua van Grinsven, Sam Tollenaar, Olivier Driessen, Niquel Matitahatiwen

Juryrapport

‘The Voice of Holland, kijkcijferkanon in Nederland en internationaal verkocht product, werd van de buis gehaald. Andere reportages over media en ook de sportwereld zouden nog volgen, maar geen zou zo’n impact hebben als dit onderzoek.

Het team van BOOS sprak met oud-kandidaten maar ook (oud)medewerkers en deskundigen en deed het nodige speurwerk dat duidelijk maakte dat er al langer sprake was van misstanden en dat die ook bekend waren bij eindverantwoordelijken van het programma. Niet in de laatste plaats John de Mol. Het integraal uitgezonden interview met hem was niet alleen uniek en spannend maar zou tot nodige ophef leiden. Met name ook bij het vrouwelijk deel van zijn eigen personeel dat hem in een paginagrote advertentie zou aanspreken op zijn uitlatingen.

Medium was niet TV maar dat van een YouTube-productie. Op zich al best bijzonder en zondermeer bijzonder waren de zeven miljoen views na een halve dag. Een uitgekiende mediastrategie ging daaraan vooraf, waarbij Nieuws geteased werd.

Op de webpagina is een zorgvuldige verantwoording terug te vinden van niet alleen journalistieke werkwijze en bronnen en hoe hoor en wederhoor hebben plaatsgevonden. Maar ook hoe de makers slachtofferhulp hadden betrokken in het kader van nazorg van mensen waarmee gesproken was.’