Icesave veilig?
Geld sparen bij Icesave is veilig, zegt Icesave. Het geld wordt gedekt door een IJslands en een Nederlands garantiestelsel. Maar het IJslandse garantiefonds heeft nauwelijks geld.
Landsbanki lanceert Icesave in Amsterdam met het rentepercentage van de nieuwe spaarrekening in ijs uitgehakt. Foto: ANP
Een waterval, blauwe lucht en een ondergaande zon aan de kust. Icesave, de internetspaarformule van de IJslandse bank Landsbanki, weet hoe de Nederlandse klanten gekoesterd moeten worden. Wie een rekening opent, krijgt een tien pagina’s tellende folder in de bus, voorzien van de mooiste natuurfoto’s. Op glanzend papier legt de bank uit wie dochter Icesave en moeder Landsbanki zijn, dat ze spaarders altijd een hoge rente bieden en dat een Icesave-spaarrekening duidelijk en gemakkelijk is.
‘Is mijn geld veilig bij Icesave?’, is een van de vragen die in de folder staan. Ja, meldt de bank. Alle activiteiten van Landsbanki worden gecontroleerd door de IJslandse toezichthouder FME, ‘s lands financiële toezichthouder. Daarnaast houdt De Nederlandsche Bank (DNB) bij of de bank wel liquide genoeg is. De bank neemt zowel deel aan het IJslandse als het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wie hierover meer informatie wil hebben kan naar de website Icesave.nl surfen.
Daar is een rekenvoorbeeld te vinden. Als de bank omvalt, krijgt een rekeninghouder die 40.000 euro heeft ingelegd eerst 20.887 euro terug via het IJslandse Garantie en Investeringscompensatieschema. De rest van het bedrag wordt vergoed door het Nederlandse depositogarantiestelsel, na aftrek van een eigen risico. Wie op de link van het Garantieschema klikt, krijgt de statuten te zien, waaruit blijkt dat de spaarder inderdaad na het indienen van een claim op IJsland 20.887 euro krijgt. Prima toch?
Icesave is een succes. Sinds juni openden elke dag zo’n 700 Nederlanders een spaarrekening. Eind juni staat de Icesave-teller op 25.000 rekeninghouders. De opmars is volgens de bank, die een rente van 5,25 procent aanbiedt, de afgelopen zomermaand doorgegaan.
Winner
Hoeveel is ingelegd wil Landsbanki niet bekendmaken, maar een paar honderd miljoen euro zullen in amper twee maanden tijd zeker zijn ondergebracht bij Icesave. In het Verenigd Koninkrijk is Icesave al wat langer aanwezig, waarbij net als in ons land de gevestigde spaarorde onder vuur wordt genomen. ‘Save with a winner’, meldt de Britse Icesave-website. De bank heeft de Britse Moneyfacts Award van 2008 gewonnen, als beste renteaanbieder van het land. Net als in Nederland scoort Icesave door hoge rentes aan te bieden. Volgens de Britse pers zou er inmiddels omgerekend ruim 6 miljard euro zijn ingelegd.
De Nederlandse Icesave maakt gebruik van de garantiestelsels in Nederland en IJsland. De stelsels werken elk op een andere manier. Nederland kent een omslagstelsel. Mocht een bank failliet gaan, zoals bij de effectenbank Van der Hoop gebeurde, dan draaien de Nederlandse en buitenlandse banken die zijn aangesloten bij het Nederlandse garantiestelsel voor de schade op.
IJsland hanteert een ander systeem. Er is geen omslagstelsel, zoals hier, maar er bestaat een Spaarders en Investeerders Garantiefonds. Het is een fonds waarin de aangesloten banken vooraf geld stoppen voor het geval dat. Maar wie het jaarverslag van 2007 goed leest, ziet dat het fonds nauwelijks geld heeft. Eind 2007 stond er omgerekend 67 miljoen euro op de balans, terwijl Icesave alleen al in het Verenigd Koninkrijk miljarden euro’s heeft opgehaald.
Niet gehaald
Landsbanki’s grotere IJslandse collega, Kaupthing, jaagt sinds oktober vorig jaar ook op het Europese spaargeld. De bank haalde in één kwartaal 2,7 miljard euro binnen via spaarwebsites in onder meer Finland, Zweden, België en Duitsland. Elke maand incasseert Kaupthing 700 miljoen euro. Die inleg zal zeker nog stijgen, want Kaupthing wil nieuwe internetbanken openen in nog eens vijf landen. Een ervan is waarschijnlijk Nederland. De bankvergunning om hier spaargeld op te halen verleende DNB al in mei dit jaar. Ook Kaupthing zal gebruik maken van de Nederlandse en IJslandse garantiestelsels.
Het IJslandse garantiefonds lijkt meer zwakke punten te hebben. Het fonds, in IJsland Tryggingarsjodur genoemd, rekent in IJslandse kronen, een munt die sinds vorig jaar ongeveer met de helft in waarde is gedaald tegenover de euro. Als de kroon verder in waarde zou dalen, verdampt ook het vermogen van het fonds.
Het IJslandse fonds eist dat de banken minimaal 1 procent van hun gemiddelde spaarvermogen overmaken naar het fonds. Die minimumeis werd eind 2007 niet gehaald, meldt fondsdirecteur Jónas Thordarson per e-mail vanaf zijn vakantieadres: “Door de groei van het aantal deposito’s kon het fonds eind 2007 niet aan de minimumeisen voldoen. Het was daarom noodzakelijk om geld in te zamelen van de banken.” Met enig succes, zo blijkt. “Vandaag telt het vermogen 12,5 miljard IJslandse kronen en 6 miljard kronen aan garanties (149 miljoen euro)”, aldus Thordarson.
Dun
Ook met deze extra bijdrage is het fonds nog steeds dun gefinancierd. Eind 2007 was het totale bedrag aan verzekerde spaardeposito’s opgelopen tot 1.692 miljard IJslandse kronen, 13,6 miljard euro. En gezien het hoge tempo waarmee de IJslandse banken zoals Icesave de Europese spaarmarkt aftappen, zal dat bedrag dit jaar weer fors groeien. Dat de banken straks opnieuw extra geld in het fonds moeten storten, is zeker, antwoordt Thordarson.
Mocht een grote IJslandse bank omvallen dan moet volgens de directeur zijn Tryggingarsjodur geld lenen voor het geval het fondsvermogen onvoldoende blijkt te zijn.
Bas Stoetzer, een van de twee directeuren van Landsbanki Nederland en indirect verantwoordelijk voor Icesave Nederland, vindt de vragen over het zwakke vermogen van het fonds overdreven. “Je spreekt over een theoretische exercitie”, zegt hij op de elfde verdieping van de Amsterdamse ITOtoren. IJslandse banken zijn financieel gezond. Cijfers over het tweede kwartaal van de drie grootste IJslandse banken Landsbanki, Kaupthing en Glitnir lijken hem daar gelijk in te geven.
Maar wat gebeurt er als het toch mis zou gaan? “In Nederland heb je überhaupt geen reservepotje, maar een omslagstelsel. In IJsland heb je in elk geval een stukje startkapitaal. Mocht het fonds niet genoeg geld hebben, dan kan het fonds lenen bij de andere commerciële banken, of de centrale bank van IJsland. En als dat niet lukt dan komen we bij de IJslandse overheid terecht. Elk land, elke regering, heeft de verplichting minimaal 20.000 euro terug te betalen.” Stoetzer geeft toe dat er wel heel veel geld geleend moet worden, want de spaarbedragen lopen maandelijks fors op. Hoeveel miljarden euro’s Icesave in het Verenigd Koninkrijk én Nederland heeft opgehaald, wil de van Bank of Scotland afkomstige manager niet zeggen. “We hebben nu 350.000 klanten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg.”
Geld lenen? Een van de redenen waarom de IJslandse banken de Europese spaarders hebben ontdekt is dat ze bijna geen goedkoop geld meer kunnen lenen op de geld- en kapitaalmarkt. Sinds de kredietcrisis worden de nazaten van de Vikingen gewantrouwd, omdat de banken in de afgelopen jaren te hard zijn gegroeid.
Schulden
De gezamenlijke schuld van de drie IJslandse banken is al vijf keer zo groot als de gehele IJslandse economie. Eigenlijk zijn de IJslandse banken te groot geworden voor IJsland, verzuchtte in mei de hoofdeconoom van de IJslandse centrale bank, Arnor Sighvatsson. De banken zitten bomvol schulden in buitenlandse valuta. Mocht een bank omvallen, dan kan de IJslandse centrale bank alleen maar helpen met de eigen, relatief zwakke kronen. De angst dat de centrale bank of de autoriteiten de IJslandse sector niet kunnen steunen, zet de landelijke munt zwaar onder druk. Enkele weken geleden boekte de krona een nieuw laagterecord.
Stoetzer vindt de onrust overtrokken: “Ik begrijp waar het vandaan komt. De IJslandse kroon is gedevalueerd. Het land heeft onder druk gestaan. Maar gezien de resultaten van de financiële sector en de ratings van de IJslandse overheden, heb ik het gevoel dat wij er goed voorstaan.” Op de vraag of die situatie nog steeds goed zal zijn als de kredietcrisis een jaar langer duurt, blijft het even stil. “Dat is een moeilijke vraag. Ik kan alleen naar onze leningenportefeuille van Amsterdam kijken. Ik weet wat hier gebeurt. Dat ziet er goed uit. Ik heb geen inzage in de portefeuilles van andere Landsbanki-dochters.”