"Het Syrië dat je nooit ziet"

Een reportage vanuit het dorpje Qalaat al Madiq, waar moslims en christenen samen tegen Assad vechten.

Door

Jan Eikelboom en Ruth Vandewalle namens Nieuwsuur

 

Syrië: humanitaire ramp met enorme gevolgen

Nieuwsuur komt vandaag met een speciale uitzending vanuit een vluchtelingenkamp in Syrië. Centraal staat de bloedige burgeroorlog in het land van president Assad waar niemand een passende oplossing voor lijkt te hebben. De gevolgen van die humanitaire ramp zijn enorm en het einde is nog niet in zicht.

Door

Jan Eikelboom en Ruth Vandewalle namens Nieuwsuur

Juryrapport

‘Televisiejournalistiek zoals je het je elke wenst. Prachtige beelden, begrijpelijk verteld.’

De oorlog in Syrië

Oorlog went nooit. Maar elke dag dezelfde beelden zien van verwoesting, dood en verderf kan op den duur immuum maken. Syrie is zo’n voorbeeld. Hoe kun je als journalist met een reportage over een zinloze burgeroorlog de kijker nog in de ziel treffen. Een kijker die gewend is geraakt het erge te zien.

Met een reportage over het dorp Qalaat al Madiq in Syrie is Jan Eikelboom van Nieuwsuur er met zijn team in geslaagd de alledaagse werkelijkheid van de burgeroorlog helder te schetsen. Een groot drama teruggebracht tot de alledaagsheid in een klein onder vuur liggend dorp.

Het persoonlijke, het politieke, het kleine en het grote verzet, het hulpeloze, het zit er allemaal in. Het ‘grote verhaal’ klein, begrijpelijk en tastbaar gemaakt. Televisiejournalistiek zoals je het je elke wenst. Prachtige beelden, begrijpelijk verteld. Onomwonden de werkelijkheid in beeld, ver weg dichtbij brengend.

Jan Eikelboom, die al vele reportages uit deze regio heeft gemaakt. Een nominatie om vooral met deze vorm van journalistiek door te gaan.