Medische missers in ziekenhuizen

RTL Nieuws publiceert een tot nu toe geheime lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Het gaat om een lijst met patienten die mogelijk zijn overleden door medische missers in Nederlandse ziekenhuizen.
Onze onderzoeks-redactie kreeg die gegevens na jarenlang procederen eindelijk in handen. Over de ziekenhuizen waar die missers zijn gemaakt. En wanneer het is gemeld bijvoorbeeld. Maar wat veel schokkender is: de lijst legt pijnlijk bloot welke medische missers niet zijn gemeld. En dat zijn er heel veel.

Door

Hester van Yperen en Roland Strijker namens RTL Nieuws

 

Babysterfte in ziekenhuizen

Er overlijden de afgelopen jaren opvallend veel gezonde baby’s, door mogelijke medische missers in ziekenhuizen. En dat gebeurt in veel gevallen op vrijdagavond en in het weekend, als er minder specialisten aan het werk zijn.
De laatste 3 jaar, gaat het om 101 sterfgevallen. Blijkt uit de lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die RTL Nieuws gisteren openbaar maakte. Ook bij baby Janou ging het mis. Zij overleed bij haar geboorte. Onze onderzoeks-redactie zocht uit wat er fout ging, en sprak met haar ouders.

Door

Hester van Yperen en Roland Strijker namens RTL Nieuws

 

Ziekenhuis verzwijgt cruciale fouten

Opnieuw heeft een ziekenhuis cruciale fouten verzwegen. Baby Luna sterft in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Luna’s ouders strijden al twee jaar tegen het ziekenhuis. Deskundigen concluderen dat het ziekenhuis het overlijden van hun dochter niet goed heeft onderzocht, en fouten niet erkent.
Nadat RTL Nieuws berichtte over een reeks dodelijke ziekenhuisincidenten, is dit één van de tientallen dossiers die op onze onderzoeks-redactie binnenkwamen.
Twee vooraanstaande artsen vinden het nu tijd voor actie.
Ze willen dat iedere keer dat een baby sterft -zonder duidelijke oorzaak- een groep onafhankelijke artsen onderzoek doet.
Want, zeggen ze, nu staan ouders vaak in de kou. Zoals de ouders van Luna.

Door

Hester van Yperen en Roland Strijker namens RTL Nieuws

Juryrapport

‘Na jarenlang wobben haalde RTL een lijst naar boven met tot nog toe onbekende aantallen ziekenhuisdoden.’

Na jarenlang wobben haalde RTL een lijst naar boven met tot nog toe onbekende aantallen ziekenhuisdoden. Door die lijst te leggen naast de lijst met meldingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg ontdekten Hester van Yperen en Roland Strijker dat er tal van medische missers worden verzwegen.

De makers gingen echter verder dan dit nieuws alleen. Zij zochten er voorbeelden van in de vorm van vier voorbeeldcases waarbij het gruwelijk mis ging. Missers die voorkomen hadden kunnen worden als soortgelijke eerdere missers wel gemeld waren. Maar die nu het leven kostten aan twee tieners en twee baby’s.

Het dossier is bovendien geheel doorzoekbaar gemaakt via de website van RTL Nieuws, waardoor Nederlanders nu zelf kunnen zien hoe het gesteld is met het ziekenhuis bij hen om de buurt.

Al met al een duidelijk geval van tegels lichten, waardoor er iets veranderd is in de wijze waarop informatie van inspectiediensten gemeld zal worden. Een zaak van groot maatschappelijk belang, zo oordeelt de jury eensgezind.